Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöld i domkyrka kan klaras upp

Annons

En stöld i maj av en värdefull biskopskräkla ur Lunds domkyrka kan vara på väg att klaras upp. En 20-åring från Malmö har häktats av Lunds tingsrätt mot sitt nekande. Men den stulna kräklan är inte återfunnen.

Kriminalinspektör Per Wejsfelt vågar inte spekulera kring var den finns nu. Åtal mot 20-åringen ska vara väckt den 17 december.

Biskopskräklan - biskopens herdestav - i guld, elfenben och smaragd stals på kvällen den 27 maj vid en snabbt genomförd kupp i domkyrkan. Både kyrkporten och den monter där kräklan förvarades bröts upp. Larmet gick och trots att väktare och polis var på plats efter några minuter hann både tjuv och stav försvinna.

Syftet med stölden förbryllade domprosten Håkan E Wilhelmsson.

Det finns ingen andrahandsmarknad för kräklan. Alla som är insatta det minsta ser att detta är stulet från Lunds domkyrka, sade han till TT efter stölden.