Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöld av Auschwitz-skylt fördöms

Annons

Den ökända entréskylten till nazisternas förintelseläger i Auschwitz stals i morse. Stölden har väckt chock och fördömanden i Polen.

Det är ett vanhelgande av en plats där mer än en miljon människor mördades. Det är en skam, sade Jaroslaw Mensfeld, talesman för Förintelsemuséet i Auschwitz till AFP.

Skylten är gjord av ihopsvetsat järn och är flera meter bred. Att haka av den från grinden är inte svårt, "men man måste veta hur man gör", sade Mensfeld.

Upp mot 1,5 miljoner människor - de allra flesta judar - dödades i de tre tyska lägrena i Auschwitz 1940-45. Entréskylten bär den tyska texten "Arbeit macht frei" - arbete skapar frihet.

Skylten stals omkring klockan sex i morse och en polishund är tjuvarna på spåren, uppger polisen i Polen.

Det här är fruktansvärt. Jag hoppas att polisen hittar skylten snart och att den inte har delats i bitar, sade det polska överhusets talman Bogdan Borusewicz till radiokanalen Jedynka, enligt AFP.

Förre presidenten Lech Walesa kallar stölden "obegriplig".

Men jag ser det inte som något ideologiskt agerande. Det här är en rent kriminell händelse. Det kan inte förstås på något annat sätt, sade Walesa till tv-kanalen TVN24.

Även i Israel har skyltstölden väckt upprörda känslor.

"Jag chockades i morse när jag hörde om stölden av skylten, som kommit att symbolisera mordet på sex miljoner judar i Förintelsen. Även om vi inte vet exakt vem som stal skylten så är stölden av ett så symboliskt föremål en attack mot Förintelsens minne, en upptrappning av element som vill få oss att återvända till mörkare tider", sade Avner Shalev, ordförande för Förintelsemuséet Yad Vashem i Jerusalem i ett uttalande, enligt Reuters.

Den stulna skylten har tills vidare ersatts av en kopia.