Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stödmur vid E4 rasade

/

Fredagen den 13 blev en otursdag för E4-bygget i Sundsvall. En stödmur vid Gilleberget med runt 350 ton sprängsten rasade men tur i oturen var att ingen människa kom till skada.

Annons

Det var strax efter klockan 13 som det brakade till vid E4 bygget i Skönsberg. En så kallad gabionmur vid Gilleberget rasade till marken.
Gabionmuren består av nätkistor som vardera rymmer ett ton sprängsten och stödmurar av den typen löper flera hundra meter på båda sidor av den nya E4-an på norra sidan.
Vid Gilleberget passerar muren en öppen bergssida och där har Trafikverkets entreprenör använt en egen konstruktion där kistorna förankras i berget.
Delen vid Gilleberget är 40 meter lång och omkring 7 meter hög och sedan finns en liknande del strax intill vid Kattberget.
– Vad som hänt är oklart men vi kan se att själva infästningen i berget sitter kvar. På något sätt måste stålvajrarna ha släppt från stenkistorna, säger Trafikverkets projektchef Magnus Lundberg.
Det pågick inget arbete på den aktuella sträckan vid tidpunkten för raset så ingen människa fanns i närheten.
Enda vittnet är en man som befann sig 100 meter från platsen. Han hörde att det brakade till, vände sig om och såg ett stort dammoln.
– Utredning av vad som hänt är redan i gång och samtliga stödmurar ska kontrolleras. Särskilt fokus på den vid Kattberget som är av samma konstruktion som den som rasade, säger Magnus Lundberg.
Området är nu avlyst tills vidare. Det får konsekvenser för söndagens visning av nya E4-an.
– Vi hade tänkt ha guidade turer på det här avsnittet men det går inte. I övrigt kommer E4-dagen att hållas som planerat, säger Ulf Carlsson, kommunikationsansvarig på Trafikverket.
Hur stor kostnaden blir för raset går inte att säga. Magnus Lundberg konstaterar att det är entreprenörens ansvar att åtgärda
Skönsbergsdelen av E4-an var tänkt att tas i trafik i december men det kommer nu inte att vara möjligt.
– Trafiken skulle ledas ner från den provisoriska vägen och sedan skulle broarna till Skönsberg göras i ordning. Det var tänkt att det skulle vara klart till julskyltningen i december, säger Magnus Lundberg.
Så blir det nu inte. Det är ännu oklart hur lång förseningen i den delen blir men någon fara för att det försenar projektets sluttid 2015 är det inte.

Mer läsning

Annons