Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stöd till avhoppande extremister

"Våldsbejakande islamister" i extrema organisationer verksamma i Sverige ska få hjälp att hoppa av, lovar integrationsminister Nyamko Sabuni.

Antingen så stödjer samhället dem tillbaka till ett normalt liv, eller så har vi tickande bomber i samhället, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Nyamko Sabuni ska även beställa en kartläggning hos Säpo av Sveriges islamistiska miljöer, berättade hon under ett tal vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Säpo är så hemlighetsfulla så jag vet knappt vad de gör i dag. Därför beställer jag den här kartläggningen av islamistiska miljöer och organisationer, som rekryterar. För vi behöver veta mer och för att få veta så måste det göras i form av en beställning till Säpo, sade Sabuni. När de har levererat den så kommer det också att vara lättare att diskutera med Säpo vad som ytterligare behöver göras. Jag tror att de i dag har bra koll på problembilden och jobbar så effektivt de kan. Men vi politiker måste också förstå problembilden, säger ministern.

Hon vet inte exakt när Säpo får beställningen och vill inte säga exakt vilka frågor hon vill ha besvarade, men uppdraget lämnas till Säpo under första halvåret.

Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag att kartlägga behovet av avhopparverksamhet. Även Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ska engageras i det förebyggande arbetet mot extremism, enligt integrationsministern.