Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd för höjd palestinsk FN-status

Annons

Flera länder har deklarerat att de kommer att rösta ja till förhöjd palestinsk observatörsstatus i FN vid en omröstning i morgon, bland dem Danmark och Norge. Bland de svenska partierna går åsikterna isär.

Det råder få tvivel om att FN:s generalförsamling kommer att rösta ja till att ge palestinierna status som observatörsstat i omröstningen i morgon. Många länder har redan öppet ställt sig bakom förslaget, som bland annat ger palestinierna tillträde till flera FN-organ och rätt att driva fall till Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Även Spanien, Schweiz och Frankrike kommer att tillhöra ja-röstarna.

Till och med Hamasrörelsen, president Abbas rival som tidigare har motsatt sig draget, har nu ställt sig bakom det.

Höga klagorop har endast kommit från USA och Israel. Det lär inte stoppa resolutionen eftersom det räcker med en enkel majoritet i generalförsamlingen, men kan få konsekvenser efteråt. Palestinskt bistånd på 200 miljoner dollar har redan blockerats i den amerikanska kongressen tills vidare.

Hur Sverige kommer att rösta är däremot oklart. Statsminister Fredrik Reinfeldt hänvisar till att man måste se resolutionstexten.

Vi uppfattar att processen inte är färdig ännu. Och vi har lärt oss från tidigare erfarenheter, inte minst när det gäller Mellanöstern, att det spelar roll exakt hur man formulerar orden. Vi vill nog gärna se det färdigt först. En annan uppenbar utgångspunkt är att försöka hålla ihop EU kring mesta möjliga samsyn, sade han till TT.

När frågan om palestinskt medlemskap i Unesco var uppe till omröstning 2011 tillhörde Sverige de 14 länder som röstade nej. I frågan om höjd status för Palestina i FN har regeringen varit splittrad, Folkpartiet och Kristdemokraterna har bromsat mest. När frågan debatterades i riksdagen förra veckan ville inte heller utrikesminister Carl Bildt ge några tydliga besked.

Tvärtom uttryckte han farhågor för att tidpunkten var olämplig.

Jag är inte övertygad om att den här voteringen är det bästa som kan inträffa just nu. Jag är rätt bekymrad över de konsekvenser som kan uppkomma och det har att göra med att situationen i regionen är explosiv, sade han.

Häromdagen meddelade dock Folkpartiledaren Jan Björklund att partiet nu är berett att stödja en uppgradering.

Att ge president Abbas det erkännandet för de fredsansträngningar han gör är en lämplig markering från världssamfundet, sade han till TT.

Centerpartiet har varit allra tydligast av regeringspartierna i sitt stöd för palestinierna. Partiet har även ett stämmobeslut på att Palestina bör erkännas som stat, ett krav som även de rödgröna partierna driver. Sverigedemokraterna vill att ett fredsavtal först ska föreligga innan några beslut tas i FN.

Mer läsning

Annons