Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsregister över romer

Annons

Stockholms stad hade fram till 1996 ett eget register över romer. Registret, som det kommunala organet Zigenarsektionen hade hand om, använde beteckningar som "hel Z" och "halv Z", skriver Dagens Nyheter.

Regeringens vitbok om Sveriges behandling av romer presenteras i januari nästa år. Men redan nu presenteras en del uppgifter som har kommit fram i arbetet.

Det handlar om flera systematiska kartläggningar av romer som gjorts under 1900-talet.

Vitboken beskriver hur Stockholms stads tjänstemän gick hem till romer, registrerade dem och värderade dem. Intelligens, skolprestationer, renlighet och uppförande bedömdes bland annat.

Om z-klassificeringarna säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till DN att de går direkt tillbaka till rasbiologi och att det är obehagligt att sådana begrepp använts långt in i vår tid.

Jag skäms över Sverige när jag läser det här, säger Ullenhag.

En "zigenarinventering" genomfördes den 10 december 1954. Enligt direktiven från Socialstyrelsen skulle polisen "en viss dag finkamma hela landet på zigenare" för att få fram ett tillförlitligt resultat. Varje individ försågs, enligt vitboken, med ett z-nummer och varje familj med ett z-familjenummer som sedan användes av den statliga och kommunala förvaltningen.

Kartläggningarna och "inventeringarna" av tattare och zigenare motiverades uttryckligen med att lösa den "samhällsfara" dessa påstods utgöra.

Socialstyrelsen fick 1942 i uppdrag av regeringen att "verkställa en inventering av de tattare och zigenare som finnas inom riket". För att möjliggöra detta gav Socialstyrelsen Statens rasbiologiska institut i uppdrag att "utröna om tattarna i antropologiskt avseende verkligen ha annan karaktär än svenska folket i genomsnitt".

Först på mitten av 1950-talet vände perspektivet från myndigheternas sida. Zigenarutredningen 1954 betonade samhällets ansvar för romernas situation och att de ofta var offer för trakasserier, hat och fördomar. Tillvägagångssättet förblev dock det samma: kartläggning och inventering.

Syftet med Zigenarsektionen i Stockholm, som skapades 1959 och lades ned 1997, var att hjälpa romer med bostad, utbildning och arbete. Men historiker har kunnat visa att man också ville kontrollera gruppen. Många akter över de hundratals romer som registrerades innehöll läkarjournaler, lönespecifikationer, polisrapporter och tjänstemäns utlåtanden om hur "zigenarna sköter sig".

Vid ett välbesökt möte på det romska kulturcentret i Malmö i dag upprepade integrationsminister Erik Ullenhag sin ursäkt till Sveriges romer. Både han och Erland Kaldaras från Romska ungdomsförbundet tyckte efteråt att det hade varit ett bra möte.

Men Kaldaras sade att ungdomsförbundet kräver en ursäkt även från statsminister Fredrik Reinfeldt. Ungdomsförbundet vill också att polisledningen i Skåne avgår och att de romer som registrerats får skadestånd.

Han ifrågasatte också rimligheten i att romer som misstänker att de registrerats uppmanas att ringa polisen och fråga om så är fallet.

Om man ringer och frågar om man finns med så är risken stor att man registreras igen, säger han.

Han tycker att polisen i stället borde kontakta dem som finns med och fråga dem om de vill anmäla detta.

Mer läsning

Annons