Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholmsbörsen stängde på plus

Börsen steg med USA-börserna under eftermiddagen. När handeln stängde hade OMXS-index stigit med 0,3 procent till 300,37.

Stockholmsbörsen öppnade svagt uppåt på onsdagens morgon. Den var nere på minus vid lunchtid, men steg under eftermiddagen med USA-börsernas öppning och positiv amerikansk sysselsättningsstatistik. Även ute i Europa stängde börserna uppåt.

Branschindex gick åt olika håll. Råvaror och telekom var några av de index som steg mest, medan energiindex sjönk.

Råvarusektorn steg 0,5 procent - Bolidens aktie med 1,4 procent i spåren av stigande metallpriser, Rottneros med 9,1 procent och Holmen med 2,5 procent.

Nokia höll kapitalmarknadsdag där man sade att marknaden för mobiltelefoner kommer att växa med 10 procent under 2010. Det var högre än analytikernas prognos på 8,6 procent. Däremot var bolagets prognos för rörelsemarginalen på mobiltelefonerna 12-14 procent, vilket enligt analytiker som Reuters pratat med var något lägre än väntat. Nokiaaktien sjönk med 2,7 procent.

Byggföretaget Skanska har fått i uppdrag att bygga ett köpcentrum i Opole i sydöstra Polen för motsvarande cirka 385 miljoner kronor. Anläggningen ska omfatta totalt 41 000 kvadratmeter och stå klar i december 2010. Aktien steg med 0,2 procent.

Peabs finländska dotterbolag har fått uppdraget att bygga en ny sjukhusbyggnad i Seinäjoki i Finland. Ordern är värd cirka 23 miljoner euro, motsvarande omkring 240 miljoner kronor. Arbetet beräknas vara klart i juli 2012. Peabs aktie steg med 0,9 procent.

NCC har fått i uppdrag av Akademiska Hus att utföra ytterligare byggarbeten på det utbildnings- och forskningscentrum kallat Biocentrum som byggs i Uppsala. Ordern är värd 146 miljoner kronor. NCC:s aktie steg 0,4 procent.

Europabörserna steg svagt under onsdagen. Londonbörsens FTSE-index gick upp med 0,3 procent till 5 327,4. I Frankfurt steg DAX-index med 0,1 procent till 5 781,7 och i Paris gick börsens CAC-index upp med 0,5 procent till 3 795,9.