Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsbörsen glad lärka

Annons

Stockholmsbörsen har öppnat veckan med att vara glad som en lärka.

Kurserna i OMXS-index steg med hela 1,4 procent, bland annat på grund av att en eventuell attack på Syrien skjutits framåt.

Förra veckan var börsens sämsta på hela sommaren. Börsen har inte gått så dåligt sedan midsommar. Men på måndagen fick positiv konjunkturstatistik, från framför allt Kina, men även från Sverige, kurserna att vända rejält uppåt. Marknaden uppskattade också lördagens besked om att en eventuell amerikansk attack på Syrien skjutits upp. De ledande Europabörserna steg. Londonbörsens FTSE-index steg med 1,4 procent, Frankfurtbörsens DAX-index med 1,7 och Parisbörsens CAC-index med 1,8 procent.

Nästan alla tungviktare på Stockholmsbörsen stannade på plus, mest steg Boliden, upp 4,7 procent. SKF steg med 2,6 procent.

Ericsson, som på måndagen aviserade en investering för sju miljarder kronor på tre datacentrum (två i Sverige) för forskning och utveckling, steg med 0,9 procent.

Kronan förstärktes mot såväl dollarn som euron. En dollar kostade 6:60 kronor (6:63) och en euro 8:72 kronor (8:75). Räntorna steg. Tvåårsräntan med fem punkter till 1,30 procent (1,25) och tioårsräntan med hela elva punkter till 2,54 procent (2,43). Siffrorna inom parentes avser slutkurser från föregående handelsdag.

Mer läsning

Annons