Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholm Pride kan knäcka Yay!

Stockholm Pride stämmer Härnösandsföretaget Yay! Brand and Design Agency.
Vd Kikki Högberg kontrar och kräver runt två miljoner för arbete och varor till festivalen.
Men Stockholm Pride hävdar att hon jobbade gratis som volontär.

"We are family" var mottot för Stockholm Pride sommaren 2013. Efterspelet för Kikki Högberg, vd för kommunikationsbyrån Yay i Härnösand, blev allt annat än familjärt.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka handlar det i stället om en komplicerad och slitsam juridisk process med stämningar och motstämningar i Stockholms tingsrätt.

Prestigeuppdraget i festivalens glädjeyra har förvandlats till en mardröm.

– Ett otroligt roligt uppdrag. Min byrå fick klartecken att genomföra all marknadskommunikation i början på 2013.

– Jag skötte allt med att ta fram varumärkesstrategi, grafisk profil, säljmaterial, annonsering, affischering, program, magasin, popup-butik med Prideprodukter, festivalwebb, webbutik och andra aktiviteter.

– Det var ett heltidsjobb för mig i åtta månader, och ett galet högt tempo, beskriver Kikki Högberg den första positiva fasen.

På uppdrag av Pride beställdes produkter för 950 000 kronor, bland annat tygkassar, keepcups och olikfärgade äggkoppar i form av spermier, allt med Stockholm Prides logotyp.

Vändningen kom då Pride vägrade betala. I stället krävde Pride tillbaka 300 000 kronor som man menade var ett lån. När Yay inte betalade gick Stockholm Pride till domstol.

Ovanpå det här kom insikten att Stockholm Pride inte tänkte betala någonting alls. Kikki Högberg betraktas som en frivillig volontär precis som många andra i festivalkretsen.

– Jag blev totalt knäckt. Jag trodde vi hade ett tydligt avtal mellan Yay och Pride angående arvodet. Om jag förlorar nu går Yay i konkurs.

Kikki Högberg har inte tagit ut någon lön sedan 2013. Hon beräknar att den arbetstid hon lagt ner motsvarar 1,4 miljoner. Det är mer än vad festivalens två största sponsorer satsade tillsammans.

Vilka avtal som skrevs när Yay värvades av Pride och vilka klausuler som fanns i olika lägen är nyckelfrågor som advokaterna strider om. Massor av vittnen åberopas och en strid ström av ofta rätt röriga mejl mellan olika inblandade.

En delfråga gäller svinn. Prideprodukter för en kvarts miljon försvann under festivalen och man är oense om vem som hade ansvaret.

En huvudförhandling skulle hållas i april men sköts upp då Stockholm Pride lämnade in ytterligare en stämning mot Kikki Högberg som privatperson.

– Jag tänker fortsätta kämpa för det jag anser vara rätt. Samtidigt undrar jag hur det här rimmar med deras värdegrund om tolerans och lika värde. Att hålla sig till etik och moral i affärslivet är oerhört viktigt och det gäller alla, säger hon.