Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm och Göteborg i höghuskrig

Annons

Förra veckan kom nyheten om att ett byggföretag i Göteborg planerar att bygga en 200 meter och 60 våningar hög skyskrapa. Nu slår Stockholm tillbaka.

I dag presenterar finansborgarrådet Sten Nordin och stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius planer på att bygga ett 75 våningar högt bostadshus vid Telefonplan - vilket i så fall skulle bli norra Europas högsta bostadshus.

Sveriges högsta byggnad i dag är Turning Torso i Malmö, som med sina 54 våningar når drygt 190 meter över marken.

I de delar av världen som växer snabbast är skyskrapor en självklarhet. Vill vi ha en tät stad så är det här en variant. Jag tror att det är en trend som kommer mer och mer. Och efter ett tag kanske det inte är så kontroversiellt som det fortfarande tycks vara, säger Hans Lind, professor på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH.

Han är övertygad om att det går att bygga lönsamma skyskrapor, men menar också att det finns en prestige i att bygga högt.

Turning Torso innebar initialt en förlust på en halv miljard kronor. Den förlusten har alla glömt bort. Nu har vi det här jättefina huset och en symbol för staden. Det är klart att det spelar in. Det är ett sätt att konkurrera om uppmärksamhet mellan städerna, säger Hans Lind.

Mer läsning

Annons