Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärntät filmvår med dansk snackis

Annons

Dubbelt upp med Peter Magnusson, comeback för "Masjävlar"-regissören Maria Blom och tungt stjärnspäckade Hollywood-rullar.

Men största snackisen under filmvåren blir danske provokatören Lars von Trier.

Under vårvintern kommer bioutbudet att domineras av den pålitligt publikdragande kategorin animerad storfilm för barn. Från strax före sportlovet fram till påsk blir det premiär för en hel del barn- och familjefilm, som "Frost", "Rio 2", "Tingeling och piratfen" och "Lego - filmen". Dessutom kommer ett svenskt alternativ då "Bamse och Tjuvstaden" går upp den 17 januari.

I mars kommer också nästa kandidat i den heta men, bortsett från "Hunger games", hittills floppartade jakten på "Twilight"-arvtagare; "Divergent". Det är ännu en bladvändare som gjorts till film, om en ung tjej med speciella krafter i en dystopisk värld.

Stjärntätt

Det kommer också filmer för vuxna. Närmast i tiden, den 10 januari, ligger Martin Scorseses börsdrama "The wolf of Wall street" med Leonardo DiCaprio och Matthew McConaughey. På filmfestivalen i Berlin får George Clooneys nya regiprojekt "The monuments men" premiär. Historien om ett osannolikt gäng soldater som räddar stulna konstverk i andra världskrigets slutskede får svensk biopremiär den 14 februari.

Med namn som Cate Blanchett, Matt Damon, George Clooney och Bill Murray lär den locka folk. En annan stjärntät film är David O Russells ("Du gör mig galen") "American hustle" med Jennifer Lawrence, Amy Adams, Christian Bale och Bradley Cooper.

Kontroversiellt om sex

Huruvida Lars von Triers sexskildringsfrossande "Nymphomaniac" är det mästerverk det spekulerats i återstår att se, säkert är dock att filmen kommer att bli omdebatterad. Men räkna inte med en stor release i Sverige.

Det finns en storstadspublik men sett till von Triers tidigare filmer brukar det inte bli så mycket besök, säger Per Mårtensson, programchef på SF Bio.

Att den dessutom är fyra timmar med paus gör den svår för biografägare som vill spela så många filmer som möjligt under en dag.

Den är lite knepig på det sättet. Vi räknar med en mindre release men den kan förstås spelas hos andra än oss också, säger Per Mårtensson.

Mycket Magnusson

En som garanterat breder ut sig på biograferna i vår är Peter Magnusson. I februari kommer "Tillbaka till Bromma", där han spelar de tre huvudrollerna själv. Och i april är det dags för fotbollskomedin "10 000 timmar", där han spelar mot Özz Nujen.

"Masjävlar"-regissören Maria Blom är tillbaka med "Hallåhallå", som beskrivs som "en varm komedi om kärlek och uppror i hjärtat av Dalarna" och får premiär i februari. Då blir det även nytändning för klassiska "Robocop" med vår svenska stjärna Joel Kinnaman i huvudrollen.

Mer läsning

Annons