Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnspäckat 50-årskalas när Guldbaggen jubilerar

Annons

På måndag skrivs svensk filmhistoria när Guldbaggen firar 50 år som Sveriges främsta filmpris. Det bjuds på återblickar och framträdanden av klassiska svenska filmstjärnor i en jubileumsfest som andas 60-talsnostalgi.

1963 slog Harry Schein upp portarna till det svenska filminstitutet. Året efter grundade han vad som kommit att bli Sveriges största filmpris: Guldbaggen. 50 år senare laddar Filminstitutet och SVT för en historisk jubileumsfest i nostalgins tecken.

Det blir 50-årskalas med 60-talstema. Musiken, det spektakulära öppningsnumret, vinnarsamtalen... Allt kommer andas 60-tal. Yngre tittare, som inte själva var med då, kommer bli helt hänryckta, säger Anders G Carlsson, entusiastisk projektledare för galan.

Ambitionen är att svida om Cirkus i Stockholm i 60-talskostym, i en gala som ska bli lika delar prisutdelning som hyllning till baggen själv.

Historiskt år

2014 är ett historiskt år av fler anledningar. För första gången är två icke-skådespelare, Edda Magnason och Anna Odell, nominerade i kategorin bästa kvinnliga skådespelare. Vinner Edda Magnason för sin roll i "Monica Z" är det en cirkel som sluts inom svensk film. Monica Zetterlund själv var nämligen den första outbildade skådespelerskan som vann Guldbaggen 1972. Då med den lite märkliga motiveringen "för att hon är så skön" i filmerna "Äppelkriget" och "Nybyggarna".

Favoriter i repris

För Filminstitutet är det dubbelt jubileum 2014. Guldbaggen fyller 50, och institutets grundare, svenska filmlegendaren Harry Schein, skulle ha fyllt 90 i år. Trots att Guldbaggen kom till hela 36 år efter den amerikanska förlagan Oscar, har priset blivit ett av de viktigaste instrumenten för att uppmärksamma svensk film, menar Filminstitutets presschef Jan Göransson.

Jag kan inte komma på något land som inte har ett filmpris av dignitet. Jussi i Finland, Amanda i Norge, Bafta i England. Ett land utan ett nationellt filmpris är ett fattigt land, säger Jan Göransson.

För att fira jubileet präglas årets gala av återblickar till höjdpunkterna genom åren. Dessutom blir det gästspel av klassiska filmstjärnor, som hålls hemliga fram till sändningen. Klart redan nu är att samtida stjärnor som Robert Gustafsson, Rebecca Ferguson och Håkan Hellström kommer vara på plats när de 21 statyetterna ska delas ut.

Det här är oerhört viktigt för svensk kultur. Idrottsgalan får säga vad de vill, men Guldbaggegalan är number one i Sverige, säger Anders G Carlsson.

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm den 20 januari. Galan livesänds i SVT 1 klockan 20.00

Mer läsning

Annons