Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnan drabbades av anorexia

Annons

Ishockeyprofilen Kim Martin Hasson kämpade mot anorexia under OS i Vancouver 2010.

Med hjälp av en psykolog kunde hon vinna kampen, berättar hon nu.

Damkronornas stjärnmålvakt gick som mest ned 20 kilo i vikt och stoppades från spel av sitt collegelag i USA.

Jag hade kompisar som inte ens kände igen mig när det var som värst, säger hon till TT.

Det är i applikationen Arla Idrottshjältar som Martin Hasson berättar om sitt liv och sina kostvanor.

För TT berättar hon mer detaljerat om sina problem och hur de påverkade henne under OS.

Det var inte så att jag slutade äta, men jag skulle ha ätit mer med tanke på hur hårt jag tränade. Självklart påverkade det min prestation. Hade jag mått bättre så kanske jag kanske gjort som 2002 och 2006 och hade kunnat prestera på min högsta nivå, säger hon.

Kim Martin Hasson fick hjälp av en psykolog och vann kampen över sjukdomen. Hon säger att hon sedan sommaren 2011 känner sig frisk.

Nu känner jag att jag har kontroll på allting. Nu är jag inte rädd längre, säger hon.

Linköpingsmålvakten slet av hälsenan inför VM i våras och hoppas kunna göra comeback i oktober. Hon satsar hårt på OS i Sotji i februari - i så fall hennes fjärde olympiska spel. Hon ledde Damkronorna till silver i Turin 2006 och brons i Salt Lake City 2002.

I Vancouver 2010 missade Damkronorna medalj.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har en stödapparat för sina aktiva inom topp- och talangprogrammet som har eller är på väg att få ätstörningar. Det är svårare för andra idrottare att få hjälp.

Det finns en fattigdom i det här. Varje fall kan bli väldigt allvarligt om man inte tar tag i det, säger SOK:s medicinskt ansvarige Björn Waldebäck.

SOK har bland annat läkare, beteendevetare och kostrådgivare i sitt team runt de aktiva i topp- och talangprogrammet. De aktiva hälsoundersöks varje år och vid misstanke om ätstörning, eller om en aktiv själv söker hjälp, finns även en kontaktperson inom psykiatrin att tillgå. Men andra idrottare, som inte ingår i SOK:s topp- och talangprogram, har inte möjlighet att få lika bra stöd, säger Waldebäck.

Mer läsning

Annons