Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stipendieresa för elever från transportgymnasierna i norr

Sveriges Åkeriföretag är branschorganisation för åkerinäringen i Sverige som har närmare 6 000 medlemmar och 36 000 fordon.
Sveriges Åkeriföretag Norr är den regionala föreningen i de fyra nordligaste länen som har cirka 1 000 medlemmar och totalt cirka 4 000 fordon.

Annons

2008 instiftade Sveriges Åkeriföretag norr ett stipendium som sedan dess delats ut till de fyra nordligaste länens avgående klasser i transportgymnasiet. Bakgrunden till att detta stipendium skapades var att det från skolorna framkommit önskemål om att få ”morötter” som hjälper till att motivera eleverna. Branschen vill också medverka till att höja attraktionsvärdet för yrket. Ett antal åkeriföretag är också med och sponsrar denna resa.

I de fyra nordligaste länen finns 15 transportgymnasier, en elev utses till stipendiat varje år utifrån ett antal kriterier som Sveriges Åkeriföretag Norr satt. Bland annat att det är av yttersta vikt att förstå de oskrivna regler som gäller ute i arbetslivet. En yrkesförare är företagets ansikte utåt, man ingår i ett lag där det är av största vikt att man känner ansvar, respekterar tider, har en positiv attityd, visar ordningssinne och engagemang samt fungerar bra tillsammans med sina kollegor.

I år bjöds stipendiaterna från norr att medverka vid en studieresa i åkerinäringens anda.

Från Ångermanland var det två stipendiater: Nils Karlsson från Gudlav Bilderskolan i Sollefteå, och William Stridsberg från Parkskolan i Örnsköldsvik.

Då norra Sverige motsvarar 52 procent av Sveriges yta och det är en utmaning att samla ihop stipendiaterna från de 15 transportgymnasier som finns runt om i Norr, från Gällivare till Sveg. Resan utgick från Umeå dag ett med information om vad en branschorganisation jobbar med.

Resan gick vidare mot Berners Tunga Fordon AB i Sundsvall där vi fick göra ett studiebesök i deras nya lokaler. Efter detta besök åkte gruppen vidare till Gävle och till Forslunds Bulktransporter AB, vilka vann Stora Åkeripriset 2019.

Dag två åkte gruppen vidare till Göteborg för studiebesök på Volvo och deras fabrik, och att sedan få testköra några av Volvos testfordon.. Dagen avslutades sedan med ett besök på Volvomuseét.

Vidare dag tre mot Örebro och ett besök hos ÖGS, ett företag som i huvudsak kör åt Schenker. Bussfärden gick sedan vidare mot Hudiksvall och en avslutande middag och efter det en god natts sömn innan tidig uppstigning på söndag morgon för en avslutande dags busstur längre norrut!

Deltog på denna resa gjorde vår busschaufför Stefan Sjögren, vd Sjögrens Trafik AB i Tvärålund samt styrelseledamot i Sveriges Åkeriföretag norr, Kent Ernerstedt, vd Lycksele Transport AB i Lycksele samt ordförande i Sveriges Åkeriföretag norr, Richard Ferm, vd Fermgruppen AB i Sundsvall samt styrelseledamot i Sveriges Åkeriföretag norr, Malin Öhrlund, vd Öhrlunds Åkeri i Luleå samt styrelseledamot i Sveriges Åkeriföretag Norr samt Carina Ahlfeldt, regionchef Sveriges Åkeriföretag Norr samt alla fantastiskt trevliga stipendiater från norr 2019.

Carina Ahlfeldt

FAKTA: Stipendiater och framtidens chaufförer 2019:

Johannes Korkeaniemi Björknäsgymnasiet Boden

Fanny Lidström Liljaskolan Vännäs

Linus Mikaelsson Anderstorpskolan Skellefteå

Anton Eriksson Hjalmar Strömerskolan Strömsund

Linus Hagberg Härjedalens gymnasium Sveg

Clara Nygaard Jämtlands gymnasium Östersund

Joachim Eliasson Malgomajskolan Vilhelmin

Noomi Gran Sandbackaskolan Arvidsjaur

Nils Karlsson Gudlav Bilderskolan Sollefteå

Pontus Öberg Strömbackaskolan Piteå

Adam Selbersson Tannbergsskolan Lycksele

Gustaf Grubb Västgermalmsskolan Sundsvall

William Stridsberg Parkskolan Örnsköldsvik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel