Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stina Nilsson vann världscupsprinten i Kanada

Stina Nilsson vann fristilssprinten när världscupens finaltour i Kanada fortsatte i Quebec.
Svenskan ledde finalen från start till mål och höll norskorna Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg bakom sig. Ida Ingemarsdotter blev sexa.

Det var Stina Nilssons tredje seger i världscupen den här vintern. Falla har redan säkrat världscupens sprinttitel, medan Nilsson är tvåa inför den sista sprinten senare under finaltouren.

– Jag kände mig verkligen stark idag och hade bra skidor. Jag hade väldigt bra känsla hela dagen, det gick lättare och lättare för varje heat som gick, sade Nilsson tilI SVT.

– I finalen vågade jag inte chansa för mycket och ville ligga där framme. Jag ville inte att något skulle hända. Jag tappade balansen lite på upploppet, jag är glad att jag lyckades håll det ändå.

Det var två svenskor och fyra norskor i finalen. Det blev svenskt på första och sista plats.

– Så himla skönt att det har hållit så bra hela vintern.

Kalla ut i kvarten

Charlotte Kalla hade tolfte kvaltid och gick ut hårt i sin kvartsfinal, men Falla vann heatet före Sophie Caldwell, USA, medan svenskan blev fyra och slogs ut.

– Jag fick en bra start, sedan blev det trångt in i brantbacken. Det kändes helt okej, men jag hade gärna kört längre än så här i dag, sade Kalla till SVT.

Fem av sju svenskor gick vidare från tidskvalet Hanna Falk var bästa svenska med femte kvaltid och hon fick sällskap till utslagsheaten av Jennie Öberg, Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter. Liksom i första tourfinalsprinten föll Falk i kvartsfinalen.

Första segern

Ryssen Sergej Ustiugov är i en hysterisk form, men fick ge sig på spurtrakan mot fransmannen Baptiste Gros, som tog sin första världscupseger, och hemmaåkaren Alex Harvey.

Trots två fall, bland andra italienska stjärnan Federico Pellegrino, orkade inte Teodor Petterson gå vidare från sin kvartsfinal. Marcus Hellner gick vidare från kvalet för första gången sedan OS i Sotji 2014 och kom femma i sin kvartsfinal. Oskar Svensson hade ett bra läge då han föll på sista krönet.