Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stim vill se fri fildelning av musik

Låt fri nedladdning av musik ingå i priset för internetuppkopplingen. Det tror intresseorganisationen Stim skulle lösa problemet med olaglig fildelning på nätet.

Intressant men tekniskt svårlöst, tycker skivbranschen.

Fri och laglig nedladdning av musik kan bli verklighet om internetleverantörerna - likt radiokanaler - sluter avtal med musikens rättighetshavare. Förslaget kommer från Svenska tonsättares internationella musikbyrå (Stim).

- Lösningen bygger på samma sorts lösning vi har överallt. Att den som sprider musiken måste ha en licens från den som har skapat musiken och från andra rättighetsinnehavare, säger Margita Ljusberg, informationschef på Stim.

Om förslaget ska bli verklighet måste alltså internetleverantörerna komma överens med musikens alla rättighetshavare, till exempel skivbolagen.

- Går det att hitta en sådan lösning är det ju inte längre illegal fildelning vi pratar om. Det är klart att en sådan lösning skulle vara intressant för alla, säger Ludvig Werner, ordförande i skivbranschens organisation Ifpi.

Men lösningen är bara intressant så länge det går att se hur många gånger en artist laddas ner, så att alla parter får rätt ersättning, påpekar han.

Vad förslaget skulle innebära för konsumenterna i form av ökade internetkostnader återstår att se. Klart är dock att den fria fildelningen skulle gälla privatpersoner. Stora fildelningssajter som Pirate Bay ska fortfarande motarbetas, tycker Stim.

- Då är förslaget fullständigt obegripligt. Om man vill förbjuda sökmotorer, då har man inte så stor glädje av att kunna ladda ner saker för då kan man inte hitta dem, säger Piratpartiets vice ordförande Christian Engström, som däremot är nöjd med ett utspel från musikbranschen som inte går ut på att jaga fildelare.

- Det är positivt att de försöker tänka i nya banor, det är ett jättestort steg i rätt riktning.

Även internetleverantörer är positiva till Stims idé.

- Det är ett positivt förslag som inte går ut på att jaga, döma och sätta dit, säger Patrik Hiselius, jurist på Telia Sonera.JOHANNES CLERIS/TT