Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftelse tar över Svarhuset

/

Nu lämnar SVAR helt Svarhuset i Ramsele. Från och med den 1 juli är det stiftelsen Arkiv och Kulturhus i Ramsele som tar över huset och den befintliga verksamheten.

Annons

Att Svar skulle lämna huset, en modernistisk pärla och en attraktion i samhället, har varit på gång en längre tid. De har sedan en tid prioriterat om sina resurser för att satsa mer på arkivforskning på nätet. Det finns beslut på att microkorthanteringen ska avslutas och dessutom direktiv om att man inte ska ägna sig åt konferens- och restaurangverksamhet.

Hela personalstyrkan, 45 personer, är numera samlad i den så kallade depån, före detta Krångeskolan, i Ramsele.

– Den verksamhet vi bedriver nu är av den karaktären att vi helst vill ha låsta dörrar. Så är det inte riktigt i Svar-huset, säger SVAR-chefen Anders Nordström

I dag, fredag, finns riksarkivarie Björn Jordell på plats i Ramsele och då undertecknar de båda parterna överenskommelsen.

Förändringen innebär att stiftelsen, som bildades 1993 med syfte att förse SVAR med lokaler och utrustning, tar över verksamheten i forskarsalen och alla microkorten.

– Vi hoppas kunna utveckla det ytterligare. Visst kan man forska på nätet. Men när man gjort det måste man gå vidare genom microkorten och de har vi. Varje år får vi dessutom en ny årgång så arkivet växer, säger Ingemar Jonsson, ordförande i stiftelsen.

Restaurangen ska precis som tidigare drivas på entreprenad. Konferensdelen vill man utveckla ytterligare och dessutom satsa på utställningslokaler och eventuellt bli något av ett informationscenter. Det pågår diskussioner på flera olika håll.

– Vi kommer även fortsättningsvis kalla huset för Svarhuset, det heter så i folkmun, poängterar Ingemar Jonsson.

Annons