Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

STF Örnsköldsviks årliga vårresa gick till Hemavan

STF Örnsköldsvik har varit på sin årliga vårresa över Valborgshelgen. Denna gång blev Hemavan vårens resmål. 14 personer deltog. Resan avgick lördagen den 27 april.

Annons

Färdvägen gick via Åsele och Storuman. Hela dagen gick i solens tecken och alla var glada och förväntansfulla på vårens resa. Boendet i Hemavan var bokat på Hemavan Fjällcenter ett av två vandrarhem i Hemavan som är anslutna till STF.

Första kvällens middag var en mycket god kycklinggryta med pasta som tillagats hemma av en deltagare. Kvällen var underbar med en skön vårvärme. 28 april åkte vi och tog den nya gondolliften upp på berget för skidtur. Skidturen blev mot Viterskalstugan. Det var elva som åkte iväg medan tre stannade kvar uppe på berget och fann ett utmärkt ställe för att sitta och sola och njuta i solvärmen. Skidspåren mot Viterskalstugan var rätt krävande med mycket utför och stigningar. Spåren var inte av bästa kvalitet på grund av väderleken som varit sista tiden.

Till middag anordnades det en variant av tacos med pulled pork istället för köttfärs. Det var ett mycket gott alternativ till fredagstacosen. 29 april vaknade vi åter till en solig dag. Den här dagen blev det en uppdelning av gruppen på ett flertal olika skidområden. De flesta tog sig till Liaspåret en dryg mil söder om Hemavan mot Tärnaby. Bra medelkrävande motionsspår med vackra vyer mellan Ängesdalslia och Tärnaby. Dagljusspår 15 km enkel väg genom Vapstens samebys året-runt-marker.

Andra valde att ta centrumliften upp mot Kobåset, tio km långt. Kobåsspåret är en riktig höjdare i fint väder. Spåret fungerar såväl för klassiskt och skate som för turåkning. Ett par stycken gick från Guldbollen upp mot skidbackarna och hittade en härlig solplats. Efter dagens utomhusvistelse fanns möjlighet att besöka simhallen i Hemavan för de som önskade.

Till middag serverades ungsbakad fläskytterfilé med potatisgratäng. Sista april blev ännu en härligt solig dag dock aningen kylig temperatur. Många av de som dagen innan var till Liaspåret valde i dag att åka till Kobåset och några av de som varit i Kobåset åkte tillsammans med några som ville tillbaka till Liaspåret..

I dag blev det middag ute på restaurang, Nannas kök som ligger mitt i byn mittemot affär Här fick vi njuta av en härligt komponerad hamburgare eller en stenugnsbakad surdegspizza. Efter middagen blev det promenad till Valborgsmässofirandet och tändningen av brasan nedanför centrumliften. Den 1 maj var det dags att lämna Hemavan och avsluta årets Vårresa. En nöjd grupp längtar tills nästa resa.

Jörgen Hållberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons