Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STF Ö-vik på studiebesök på Sidensjö hembygdsgård

STF:s lokalavdelning i Örnsköldsvik besökte söndagen den andra augusti Sidensjö hembygdsgård. Hembygdsgårdarnas dag firades denna dag.

Ordförande i hembygdsföreningen Johan Sandström kunde hälsa 30-tal personer välkomna till ett trivsamt hembygdsområde. Prästen Lindha Grimell hälsade välkommen till dagens friluftstjänst med organisten Marianne Skoglund på keyboard. Lindha föreslog "En vänlig grönskas dräkt" från sånghäftet.

Dagens bibeltext handlade om andlig klarsyn, följdes av psalmen "O store gud". Dagens text var hämtad ur Bergspredikan. Följ gud på den breda vägen, Gud välkomnar oss till en port till Guds rike. Regnet började strila ner och besökarna uppmanades gå in i hembygdsgårdens 2 stora rum. Nu smakade det gott med kaffe/te och smörgås.

Hembygdsföreningen har i dagsläget c:a 200 medlemmar och kan stoltsera med att vara den äldsta hembygdsföreningen i Örnsköldsvik. Den bildades 1927. De flesta byggnaderna har flyttats dit. Det fanns bara en liten strandstuga där från början.

På området finns numera sju byggnader, bland andra hembygdsgården, mansgårdsbyggnad från Edbladska hemmanet i Näske, byggt på mitten av 1700-talet. 1793-1797 gjordes en tillbyggnad på mansgårdsbyggnaden. 1936 flyttade man den till området.

Några andra byggnader är härbre, rundloge, smedja och en bastu. Från Gålsjöskogen flyttades en skvaltkvarn, i den är det inristat "i en hård och bedrövlig tid blev detta byggt".

STF lokalavdelning informerade sin 40-åriga verksamhet. Sedan 1979 har man genomfört cirka 770 arrangemang. På grund av regnet uteblev guidning av området. Istället tog många tillfället att besöka Rune Hedin och Jan-Olov Jonsson på Arkivet och Släktforskning. Vid tunnbrödsstugan på väg till Ö-vik fanns möjlighet att köpa gott tunnbröd av Berta Åström och Inger Jakobsson.

Närmast för STF är lördag 8/8 Vandring till Skrattabborrtjärn. 25/8 bussresa till Formstråket, Nordmalings Kommun, anmälan 6-9/8. Höstresa till Borgafjäll 10-13/9, anmälan senast 23/8.

Ett stort tack till alla deltagare och funktionärer för denna dag.

Kurt Söderlund,

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel