Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STF lokalavdelning Örnsköldsvik prövar nya aktiviteter

Den 29-30 juli inbjöds till vandring i Skuleskogens nationalpark med tältövernattning. Starten gick från norra entrén på lördagseftermiddagen. Vädret var strålande och naturen stod i finaste midsommarblom. Vi blev nio personer, tre män och sex kvinnor.

Annons

Höga Kusten leden söderut är för det mesta lättvandrad men har vissa svårare partier med stenblock och rötter i stark lutning. Leden är välskött och tydligt skyltad. Efter 1,5 km viker leden av till vänster, brant uppför följer den Skravelbäcken en bit. Vi valde dock att vandra en annan fin, blåmärkt led längs Kälavikens strand till Tärnättholmarna, som ligger ca 4 km från starten. Tack vare landhöjningen kan man numera nå dessa holmar torrskodd.

Holmarna har inbjudande pinnmomark med stora, gamla orörda tallar och här finns både övernattningsstugor, utedass och grillplatser för vandrare. Tälten restes, eld tändes och grillkorvarna, kokkaffe och pinnbröd plockades fram under skämt och glam.

Nästa dag, söndag vandrade vi raka vägen upp till Tärnettvattnen, 1 km öster om Slåttdalsskrevan. Vägen dit är brant, 170 meter på 2 km låter inte mycket men sker på ca 500 meter och går via en brant, blockstensfylld ravin som är mera hinderbana än vandringsled. Tärnettvattnen är två bergstjänar med klart vatten och stenhällar, mycket inbjudande. Här finns en liten stuga med fyra bäddar, utedass och grillplatser. En lång välförtjänt lunchrast fick vi, och maten smakade gott i solskenet. Sen vandrade vi Höga Kusten leden tillbaka till Entré Nord. Den delen, ca tre km går bitvis brant nedför och stigen är mycket stenig. Besvären uppvägs dock av den vackra Skravelbäcken, muntert porlande med vattenfall, kullfallna trädstammar och rikligt med blommor. Här åkte mobilerna fram och många foton togs. När vi nådde bilparkeringen kom de första regndropparna. Deltagarna hyllade arrangemanget och förväntar sig fler liknande.

Jan Lindmark

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel