Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STF i Ö-vik ordnade skidtur i Nätra fjällskog

STF Örnsköldsvik anordnade lördag 14 mars en skidtur i Nätra fjällskog. Ett underbart härligt soligt väder hela dagen.

Ett 10-tal deltagare anslöt vid Skrikestugan. Där möttes vi upp av Stefan Bervelius från Edenborgs Kultur o arrangemangsförening som under dagen guidade och berättade för oss om arbetet som skett i Nätra fjällskog de senaste åren.

Första biten av dagens skidtur mellan Skrikestugan och Bjästabodarna består av en kraftig stigning i drygt 3 kilometer med ett par hundra meters höjdskillnad. Det var en tuff start på dagen så att säga men när det började plana av och man kunde åka relativt plant blev utsikten och vyerna väldigt vackra.

Från Bjästabodarna till Västanåbodarna går spåren i skogsterräng fram till sista backen innan man kommer fram upp till Västanåbodarna. Några ville fortsätta upp till Västanåhöjden på 425 meter över havet, och en milsvid vidunderlig utsikt över Nätrafjällen.

Övriga stannade vid Västanåbodarna för lunch bestående av medhavd matsäck i solen och återhämtning efter en tuff första del på skidturen. Efter en härlig drygt timmes vila vid Västanåbodarna samlades truppen för återfärd tillbaka mot parkeringen där bilarna står nere vid Skrikestugan. Det är en 8 kilometer lång sträcka kvar ner tillbaka från Västånåbodarna. I motsats från första delen går det mesta utför nu i en kurvig och relativt jobbig terräng. Ett antal vurpor sker med bra utgång, inga skador.

Vid några tillfällen väljer flera att ta av sig sina skidor och går ner för backarna då det är svårt att se var spåret tar sin väg, vilket gör att man känner sig osäker. En härlig tur avslutas med en längre sträcka av relativt flack skidåkning fram till slutmålet/starten vid Skrikestugan.

Vid parkeringen samlas alla för ett avtack till dagens guide/färdledare Stefan Bervelius med hjälpredor. Vi tackar alla deltagare och dagens kontakt Jan.L. för en underbar dag.

Nästa aktivitet sker 29 mars Promenad runt hälsans stig samt 19 april Promenad runt Hörnsjön. Anmälan till Vårresan till Almdalen senast 29 mars.

Jörgen Hållberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel