Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STF Höga Kusten gjorde en mycket lyckad båttur

Vi i Svenska Turistföreningen har ju ofta aktiviteter som innebär vandring, men idag lämnade vi vandringskängorna hemma. En båtresa stod på programmet den 17 augusti 2020. Vi var tio deltagare som gick ombord en båt på Ödskajen i Kramfors för en tre timmars båtresa på Ångermanälven. Vi hade ett fantastiskt fint sommarväder att njuta av under färden.

Guiden Lars Eriksson berättade kunnigt om älven och epoken med alla skogsindustrier som var igång förr. Ångermanälven är en tröskelälv med djup ner till över 100 meter mellan Kramfors och Bjärtrå och djup på endast ca 10 meter vid Svanö-Sandö. Det har inte saknats dramatik här i trakterna, skotten i Lunde 1931 och Sandöbrokatastrofen 1939 lever i folks minne.

Båten som vi åkte med var byggd 1912 men ombyggd och hade bekväma stolar med bord intill. Det var lugnt och stilla på älven, ingen riskerade att bli sjösjuk. Mat fick vi två gånger, fläskytterfilebitar med en sallad, och maten låg i små båtar som man kunde äta upp om man ville. Baren var öppen hela tiden. En Irish coffee som jag tog smakade mycket gott.

Det var en mycket lyckad båtresa. Det enda som man kunde önska sig vore lite dragspelsmusik, kanske med låtar från Ångermanland. Kan det bli på turerna nästa år?

Hans Jonsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel