Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STF gjorde studiebesök hos Malux

Den 14 oktober gjorde STF Örnsköldsvik studiebesök hos Malux.

Vd Anders Nygren berättade om företagets historia. Det startade 1961 med El-centralen som bildades av nuvarande ägaren Jörgen Schulzes pappa Helmut Schulze. Malux ägs sedan 1982 av Jörgen Schulze.

Malux Sweden AB, som är försäljningsföretaget, fokuserar på tre olika områden: belysning, industri och kommunikation. Belysningsprodukter är till exempel nödbelysning, undervattensbelysning och vandalbelysning.

Inom industrin är det främst explosionsskyddade produkter som säljs. Kommunikation har tagit fram en telefon för tåg. Malux AB sköter administrationen. Hela koncernen har nästan hundra anställda med kontor i Finland, Estland, Lettland, Litauen och sedan september i år även i Norge.

Han berättade vidare om deras samarbete med Repa, Sunda Hus, Elretur, Elkretsen med flera. Detta för att säkerställa minsta möjliga miljöpåverkan.

Elsy Sjöberg tackade honom för den intressanta presentationen och överlämnade en ryggsäck från STF.

Efter detta guidade han runt bland företagets olika avdelningar. Alla blev förvånade att företaget är så stort och har så många anställda. Efter besök på alla tre våningar återgick vi till konferensrummet högst upp där Malux bjöd på fika.

Efter detta berättade Elsy Sjöberg fastighetens historia. Huset byggdes 1940 i en tidigare sandgrop. Det var familjen Näslund som behövde större lokaler för tillverkning av Splitkeinskidor. De hade 1935 börjat tillverka dessa i en mindre lokal. Fram till mitten av 1960-talet var en guldålder för denna tillverkning i Örnsköldsvik. Då konkurrerades dessa ut av plastskidor.

1945 köpte Hägglund & Söner fastigheten och 1968 övertogs den av Uno K Westin för mattlager och försäljning. 1961 köptes den av JS Companies med Uno K som hyresgäst till 2011. 2004 byggdes den tredje våningen, garage och varuhiss. Då blev det nödvändigt att avlägsna älgen som Erik ”Älgen” Sjödin hade på taket. 2019 investeras i solceller.

Elsy Sjöberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel