Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

STF anordnade tältövernattning vid Näske fäbodar

STF Örnsköldsvik anordnade lördagen 27 juni sin årliga tältvandring. Vi samlades vid Entré Nord och vandrade iväg mot Näskebodarna. Vi blev sju personer, fördelade på olika tältlag.

Vädret var strålande, värsta hettan hade falnat och vi njöt av perfekt sommarväder, sol, lite vind och 21 grader. Vägvalet var enkelt, välskötta HK-leden 1 km, sen blå utmärkt led 3,5 km mot Näskebodarna.

Näskebodarna är en fäbodvall vid havet. På den södra delen av vallen går det utmärkt att tälta. Mulltoalett, eldstad, ved och sittbänkar finns ett stenkast härifrån i anslutning till den timrade övernattningsstugan söder om bäcken. Stugan har 4 sängar och vedkamin. Byggnaderna flyttades hit 1867 från den befintliga fäbodvallen någon km längre norrut.

Norr om fäbodvallen ligger en handfull privatägda stugor som inte ingår i nationalparken, vilket besökare uppmanas att respektera. På grund av den pågående epidemin uppmanas tillsvidare vandrare att inte övernatta i stugan. Vi satte upp tälten och grillade middag vid grillplatsen. Vinden friskade i och ingen ville bada på kvällen. Istället blev det resonemang om kommande fjällvandringar. Kartor åkte fram och bästa vägval o tältplatser analyserades. Fördelen med tält är bland annat att man kan vandra fritt mellan leder och hitta sina egna smultronställen.

Söndag morgon bjöd också på samma fina väder. Efter frukost vände vi kosan norrut upp på berget, 2 km till Tärnettvattnen. Stigen är väl utmärkt bitvis på stenhällar och i övrigt stenig. Den är krävande men bjuder på fin utsikt. Tärnettvattnen är två tjärnar. Vid första tjärnen finns en stuga som står öppen för vandrare. Den har fyra britsar samt kamin. Här finns även torrdass och eldplats. Temperaturen i tjärnen var 23 grader och här kunde vi inte motstå att ta ett dopp. Lunchen tillagades på våra medhavda stormkök och rasten blev en två timmar lång njutning.

Sista etappen, 3,5 km norrut gick återigen på HK-leden, brant ned mot Näskefjärden, Den är krävande, stenig med rötter och bitvis brant. Besvären uppvägs av att den följer den underbara Skravelbäcken, en av Sveriges vackraste bäckar. En lång rast nedan bron vid vattenfallet kunde inte vara skönare.

Tillbaka på Entré Nord sammanfattade vi turen och omdömen som ” sommaren bästa helg” hördes. Vi enades om att inte missa nästa STF vandring, som går av stapeln den 8/8 till nyuppförda stugan vid Skrattaborretjärnen. Inte heller missar vi STF:s höstresa till Borgafjäll 10-13/9. Tackar deltagarna för trevligt sällskap.

Jan Lindmark

Näraskribenter

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel