Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenar och brandbomber i Kairo

Annons

Protesterna utanför presidentpalatset i Kairo urartade i kväll. TT:s utsände Carl Fridh Kleberg rapporterar om stenkastning, tårgas och brandbomber mellan anhängare och motståndare till president Muhammad Mursi.

Vi är emot det som händer i Egypten just nu och jag känner inte igen mig i mitt eget land, sade en ung Mursi-kritiker till TT:s reporter utanför palatset.

Hälsodepartementet meddelar att över 200 personer skadats i sammandrabbningarna i Kairo, rapporterar AFP.

Både i Suez och i Ismailia ska Muslimska brödraskapets kontor ha stuckits i brand av demonstranter.

Egyptens premiärminister Hisham Qandil manar både anhängare och kritiker till presidenten att lugna sig och göra det möjligt för en nationell dialog att komma i gång.

Efter jätteprotesten i går, då palatset omringades av oppositionella, hade ett antal Mursi-kritiker övernattat utanför presidentens högkvarter. Enligt AFP jagades de bort av Mursi-sympatisörer, som rev ner deras tält.

Det var bäddat för konflikt sedan Muslimska brödraskapet, där president Mursi har sina rötter, hade kallat till en "miljonmannamarsch" utanför presidentpalatset "till stöd för den valde presidenten". En av dem som hörsammat uppmaningen var Hani Hassan.

En överväldigande del av befolkningen står bakom regeringen. Det kommer folkomröstningen att visa, sade Hassan till TT.

Även oppositionen gjorde en kraftsamling. Wael Eskandar, egyptisk bloggare och aktivist, var för andra dagen på väg till palatset för att visa sitt missnöje. Precis som många andra egyptier är han kritisk till den hastigt utlysta folkomröstningen om det omdebatterade förslaget till ny grundlag.

Jag tycker inte om att vi blir utpressade till att rösta ja. Det är ett val mellan diktatur och en förtryckande konstitution, sade han i telefon till TT.

Vill ha formell inbjudan

Medan bråk rasade utanför höll Egyptens vicepresident Mahmud Makki presskonferens inne i palatset. Han meddelade att folkomröstningen ska hållas som planerat, den 15 december, och uppmanade till "kommunikation mellan politiska krafter". Makki föreslog, som "en personlig idé", att oppositionen skulle formulera sin kritik mot grundlagsförslaget skriftligt, för framtida diskussion.

Det finns verkligen politisk vilja att besvara kraven från oppositionen, sade han enligt AFP.

Oppositionsledaren Amr Moussa replikerade senare att han vill att president Mursi formellt bjuder in oppositionen till en dialog om förslaget till ny grundlag.

Mer läsning

Annons