Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenar, kristaller och mineraler

Stenar är något av det absolut naturligaste som finns och har i alla tider använts av människan som smycken. Men är det enbart stenens yttre som är användbart? Finns det andra användningsområden för dessa kristaller vi smyckar oss med?

Annons

Människan har i all tid smyckat sig och använt sig av stenar. Ända från flinta för att göra upp en eld till kislet i datorkretsarna som blir allt mer avancerade för var dag.
Redan de gamla egyptierna använde sig av stenar till olika ändamål. Kristaller kunde malas ner och blandas med olika mixturer för att hjälpa kroppen att läka.
De gamla kungakronorna hade inte en massa ädelstenar enbart för prydnad, utan även för att bringa ordning i kungens huvud så att han kunde fatta visa beslut.

STENAR OCH HEALING
Stenar används i många kulturer för att visa på rikedom och status hos ägaren. Se bara på diamanten. I den västerländska kulturen så visar en äkta diamant att ägaren minsann har pengar. Men i grund och botten så är diamanter bara kol som utsatts för högt tryck. Den sten, eller mineral, som har en otroligt stor inverkan på människan är guld.
Tänk att folk över hela jordklotet var besatta med att gräva i jorden under guldruschen för att få fram de små klimparna som betecknade rikedom och välmående.
Stenar och kristaller kan användas på olika sätt, till exempel till healing, meditation, eller till att stärka vissa egenskaper hos sig själv.
Stenar har ända tills i början av artonhundra-talet använts i läkande syfte. Det kallades litoterapi (bot med stenar), skriver Vanya Pernilla Mårtens i sin bok Kristaller, meditation och healing.
Litoterapin gick i huvudsak till på tre olika sätt. Man bar med sig stenen, la den på kroppen eller malde ned den till ett pulver och svalde. Det är olika ingredienser i en sten som gör att den kan hjälpa personen.
Färgen är en sak. Vi väljer ofta stenar vars färger tilltalar oss och sedan bär vi dem med oss, utan att egentligen veta varför. Just den färgen kan stå för någon egenskap som kan behövas just då.
En blå sten kan till exempel stå för lugn och ro medan gult kan betyda kommunikation och att skapa kontakter. Vissa stenar står för ekonomisk tillväxt medan andra hjälper till i kärlekslivet.
Det finns så många olika varianter att välja mellan. Bara man gör det med ett öppet sinne och för att det är roligt så kan stenar hjälpa oss med vardagslivet.

Källa: Kristaller, medicin och healing av Vanya Pernilla Mårtens MATS HILLI

UNG

Mer läsning

Annons