Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenåldern kom till Västanå

Lunchen tillagades i en kokgrop med glödvärmda stenar. Skollektionerna handlade bland annat om att garva skinn och tillverka smycken av fiskkotor.
Västanåskolans elever har haft en stenåldersdag.

– Välkomna till Västanom, säger pedagogen Maria Bervelius efter att barnen passerat portalen som tagit dem 5000 år tillbaka i tiden.

Under högtidlig sång av barnen och kulande av Maria Bervelius fick barnen vid Västanå skola och förskola gå igenom portalen en och en för att symbolisera att de nu lämnat 2000-talet bakom sig för att ta steget tillbaka till stenåldern.

Sedan barnen prova på att bereda fiskskinn, tillaga mat i kokgrop, tillverka smycken av laxkotor, göra små amuletter av lera, tälja till en brummare, måla på stenar och möta en riktig handelsman från forntiden.

– Lärarna har planerat det här i flera månader, men barnen visste ingenting, berättar Marie Walkes, ordförande för föreningen som driver skolan.

Tanken med dagen var att genom olika estetiska uttrycksformer lära sig om stenåldern samtidigt som samtliga elever och förskolebarn fick umgås.

För att göra lärandet på allvar så hade man också tagit dit arkeologerna Maria Nordlund och Sarah Öhman.

– Vet ni, att bara en liten bit bort här har vi hittat en boplats från stenåldern. Där grävde vi fram ett fint litet älghuvud i skiffer, berättar Maria Nordlund, hon var en av dem som fanns med vid utgrävningarna i Kornsjö.

– Jag vill göra en mammut, säger Hanna Bervelius, men hur ser de ut, funderar hon sedan.

Olivia Walkes Nylén hon passar på att svalka sig med den hemrörda blåbär- och hallondrycken.

– Det var jättegott, tyckte hon.