Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stellan Skarsgård i kamp mot maffian

Annons

För 32 år sedan vann Stellan Skarsgård Berlinfestivalens skådespelarpris för "Den enfaldige mördaren". I år har han chansen på nytt - Skarsgård är tillbaka med huvudrollen i den norska maffiafilmen "Kraftidioten".

"Kraftidioten" är regisserad av Hans-Petter Moland, och är fjärde gången den norske regissören och Skarsgård arbetar ihop.

Vart fjärde år ringer han och har ett nytt projekt för mig, där han tänker placera mig i nya fasansfulla omständigheter. Jag äger ju inte ens några vinterkläder, säger Stellan Skarsgård.

Skarsgård spelar Nils, en snäll och stillsam man som livnär sig på att köra plogbil uppe i Norges snötäckta nordland. När hans son hittas död efter en överdos av heroin, vägrar han tro på det. Nils upptäcker att sonen i själva verket blivit mördad, och börjar fantisera om hämnd.

Våldsamt roligt

Filmen djupdyker ner i kriminalitet, där norsk och serbisk maffia är centrala i intrigen. Och visst är det en våldsam film. Men bakom den växande likhögen finns också mängder av svart humor.

Jag är intresserad av vad våld gör med vanliga människor. Min förra film handlade om en man som försökte undvika våld. Här har vi en kille som drivs till våldets värld, och sen inte kan behärska sig, säger Moland.

Det är också en film som tar upp frågan om invandring. Moland kommer med kritik, om än försiktig, mot sitt hemland.

Norge är ett rikt land och det har alltid känts som att det funnits en generös anda i landet. Detta utmanas idag, säger Moland.

Overklig tillbakablick

Hur känner då Skarsgård inför att tänka tillbaka på vinsten för 32 år sedan?

Det var min första festival och den första bra film jag gjorde. Jag trodde knappt det var sant då och jag tror det knappt fortfarande.

Nästa vecka är det norsk premiär för "Kraftidioten". Utomhus givetvis, på den lilla ort för filmen spelades in. Det kommer att vara kallt. Riktigt kallt.

Vad är det för galen idé att ha premiär utomhus mitt i vintern? "Det är ju så vackert", säger dom. Men det kommer ju att vara mörkt, det går inte ens att se bergen, muttrar Stellan Skarsgård.

Mer läsning

Annons