Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan - en riktig snidare

Hemma hos Stefan Eliasson i Utansjö råder febril aktivitet ute i snickarverkstaden. Där tillverkas allt från minsta smörkniv till ostbrickor, brödskrin, hyllor till större skåp och mycket mera.

Till vardags arbetar Stefan som vaktmästare på Edmo Lift i Härnösand, men på kvällar och helger ägnas många timmar åt hobbyn och den egna firman Eliassons hemslöjd. Furu, sälg, masurbjörk, ebenholts och teak är råvarorna han arbetar med. Han gör också infällningar i nickel och silver, bland annat i skaften till bruksknivarna som snidas fram. Slidorna sys i läder och knvivbladen köps färdiga av en knivsmed i Umeå. Stefans produkter är gedigna och han har också deltagit i SM i knivslöjd.

- Jag har väl alltid varit lite småhändig av mig och efter att jag gick en kurs i svepteknik bestämde jag mig för att starta eget, säger Stefan, som den 20 februari fyller 40 år.

Kunskaper delar han gärna med sig av och håller i dag egna kurser i svepteknik i Frånö. Genom åren har Stefan haft utställningar och många av de hemslöjdsalster som funnits till försäljning i hemtrakterna, till exempel vid Hornöberget, har Stefans signum. Han säljer också sina alster i Nordmaling, där han är växte upp och även hemma i Utansjö.

Stefan hoppas också inom en snar framtid kunna ge ut en bok som handlar om svepteknik, steg för steg.

- Det är inte klart med tryckningen, kanske kommer jag att göra boken själv och till en början sälja den på marknader.

Stefan har gått tvåårig verkstadsutbildning och har tidigare arbetat som svarvare och mekaniker på Husumfabriken. Efter militärtjänst på T 3 i Sollefteå har han bland annat arbetat inom vården i Ramvik, Utansjö och Härnösand.

På en danstillställning i Örnsköldsvik träffade han sin blivande fru Susanne och i dag bor paret i ett radhus i Utansjö. De har tillsammans dottern Jennifer, 5 år. Under intervjun pockar dottern på. Hon vill göra chokladbollar och sockerkaka. Stefan gillar att baka och då gärna wienerbröd och kakor. Förutom att far och dotter bakar tillsammans, hjälper Jennifer också gärna pappa i verkstaden. De gillar också att spela spel, och varje lördag besöks badhuset i Ramvik.

- När hon var liten var jag med henne på babysim och hon har redan lärt sig simma och gillar att dyka, berättar pappa Stefan stolt.

Själv beskriver han sig som en snäll, ordningsam och rastlös person som har svårt att sitta still. På helger och kvällar ställer han också på olika vis upp för sina grannar och andra när de behöver hjälp.

- Jag har bland annat hjälpt dem med bygga altaner.

Födelsedagen firas hemma tillsammans med släkt och vänner och på önskelistan står knivblad.


CHRISTINA ALMGREN
0611 - 55 48 23