Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statyhysteri i länet - Darth Vader och landshövdingen blir nya landmärken

På Stora torget i Härnösand kommer en nära sex meter hög staty av landshövding Gerhard Larsson att hälsa välkommen. I Örnsköldsvik kan Darth Vader i jätteformat ersätta statyn Sörköraren.

Det råder helt klart någon form av statyfeber i länet.

När Gerhard Larsson avgår i sommar kommer han i högsta grad att leva kvar i Västernorrland. Insynsrådet på länsstyrelsen har tagit initiativ till att en fem-sex meter hög staty av honom ska resas på Stora torget i Härnösand. Mindre kopior planeras i de sex övriga kommunerna i länet .

- Gerhard har gjort stora insatser för Västernorrland. Han är väl värd att bli ihågkommen. Vi tycker att en traditionell staty är den bästa lösningen, säger Elisabet Lassen, kommunalråd i Sollefteå och ledamot i rådet.

Kostnaden är beräknad till två miljoner kronor.

Örnsköldsviks kommun har högflygande planer och siktar - mot rymden. Där ska det förväntat stora överskottet från Star Wars-utställningen finansiera en jättelik staty av filmskurken Darth Vader. Problemet är var statyn ska placeras.

- I min värld finns det bara en plats som är värdig Darth Vader, säger museichefen Daniel Wetterskog. Och den platsen är här på torget, Örnsköldsviksbornas mötesplats nummer ett.

Men kommunledningen har redan tidigare gjort klart att den vill placera statyn i hamnen, för att hälsa båtfolket välkomna till Örnsköldsvik. Wetterskog har dock på förslag att statyn ska ersätta Sörköraren, något som Cesamchefen Davíd Widén ställer upp på.

- Det känns friskt att byta inriktning helt och hållet här på torget, som är stadens finrum. Jag som går här hela dagarna börjar faktiskt bli rätt less på hästen, säger Widén.


Läs mer i dagens TÅ och ÖA.[url=http://allehanda.se/lirpa/]Ge bidrag till statyfonden och rösta på var du tycker att statyerna ska placeras[/url]

[url=http://allehanda.se/lirpa/]Var tycker du att Darth Vader ska placeras? Rösta här[/url]


SOFIA FJÄLLSTRÖM
070-650 66 51