Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsministerns åtta förklaringar

TT skickade strax före lunch igår ut ett schema för Riksmötet. Först upprop av riksdagsledamöter, sen gudstjänst, sen kungatal och sen "läser statsminister Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen, som inte förväntas innehålla några större överraskningar".

Annons

Hur kul låter det? Centerpartister i knätofsar och Sverigedemokrater som upprörs över gudstjänsten i all ära, men det är inte jättelattjo.

Regeringsförklaringen däremot har sin charm även utan löften om "större överraskningar".

Den ger statsministern chansen att hålla ett jättelångt debattinlägg - utan att någon får replikera. Då kan man bland annat säga att både klyftorna och arbetslösheten minskar fast det inte är sant. Tihi.

Sin första regeringsförklaring höll Reinfeldt 6 oktober 2006.

"Valresultatet har för första gången på 25 år lagt grunden för en stabil majoritetsregering", sa han då och slog fast att "regeringens övergripande mål är att skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag och att därigenom bryta utanförskapet".

2007 skröt Reinfeldt om det första jobbskatteavdragets genomförande och 2008 talade han beklagande om hur "Få klyftor är så djupa som klyftan mellan den som har ett arbete och den som ställts utanför". (Det var ju sant inte minst ekonomiskt redan då. Sen tillkom tre till jobbskatteavdrag som ytterligare ökade klyftan.)

2009 kom vädermetaforerna. Då fick vi lära oss att Sverige stod "starkare än många andra länder när krisens svallvågor slog in mot våra kuster". Och vi fick lära oss att "det är viktigt att krisens bördor fördelas rättvist" (mellan de som är sjuka och arbetslösa.)

I oktober 2010 var Reinfeldt uppiggad av valseger, om än med förlusten av den där stabila majoritetsregeringen. "Stormen har bedarrat och molnen har skingrats."

2011 var det dock kris igen, men Reinfeldt lovade att alliansens jobbpolitik "vilar på flera ben". (Tyvärr står alla benen på en ranglig pall döpt till "Fas 3" på.)

I fjol noterade statsministern bland annat att "Sverige är inte en ö" och i år påminde han, som i varje regeringsförklaring sedan 2006, om att han och hans allians vann valet.

Kan han säga samma sak i oktober 2014?