Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsbegravning väntar på Lampedusa

Annons

280 likkistor på rad tog hårt på EU-toppen Cecilia Malmström vid besöket på det katastrofdrabbade Lampedusa.

Offren för flyktingkatastrofen ska nu få statsbegravning i Italien.

Antalet döda i förra veckans skeppsförlisning i havet utanför uppgår nu officiellt till över 300. Premiärminister Enrico Letta är självkritisk och låter hela Italien ta på sig en del av skulden.

Vi ber om ursäkt får vårt lands misslyckande, sade Letta på presskonferensen med EU-topparna och meddelade samtidigt att offren ska få en statsbegravning.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso lovade för sin del 30 miljoner euro i extrahjälp och diskussion om flykting- och migrantfrågan på toppmötet med stats- och regeringscheferna i Bryssel den 24-25 oktober.

Strax innan den asylansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström på onsdagskvällen skulle redogöra för sitt besök på Lampedusa inför Europaparlamentet i Strasbourg talade hon med TT:

Man känner en fruktansvärd sorg och bedrövelse. Vi inledde med att besöka hangaren där alla likkistorna står uppradade, 280 stycken. De första tio är små med teddybjörnar på, där ligger det barn. Tydligare än så kan inte den fasansfulla tragedin illustreras.

EU-gruppen och dess italienska värdar fick annars ett tämligen bryskt mottagande på Lampedusa.

Mördare! Vanära, skrek demonstranter som samlats vid öns flygplats inför ankomsten, rapporterade AFP. Vi har levt med det här i 20 år. Vi har fått nog av död! De här dödsfallen har Italien och EU-politikerna på sitt samvete, sade en av dem.

Demonstrationen mot EU-gruppen tolkade Malmström mer som en protest från en grupp öbor som menar att flyktingströmmen förstör för turism och försörjning.

TT: Italiens premiärminister Enrico Letta bad ju om ursäkt för sitt lands misslyckande. Finns det anledning för EU att be om ursäkt?

Italien har väl en del som kunde göras bättre. Det här fartyget var så nära land att det borde ha upptäckts. Men ingen gjorde det förrän båten stod i lågor, svarar Cecilia Malmström. EU har gjort ganska mycket faktiskt, men vi kan göra ännu mer för att stötta Italien i den här akuta situationen och för att se till att fler länder i Europa tar emot flyktingar.

Hon talar också om mer samarbete med länderna på andra sidan Medelhavet och öka de lagliga vägarna in i Europa för flyktingar.

TT: Finns det något i dag som talar för att en liknande katastrof inte kan upprepas i morgon?

Nej. Jag är rädd att det kommer att hända igen så länge det finns människor i Afrika och Mellanöstern som flyr från diktatur, fattigdom och förtryck.

Totalt beräknas upp mot 20 000 människor ha omkommit under sina försök att ta sig till Europa över Medelhavet under de senaste 20 åren.

Från Sverige efterlyser statsminister Fredrik Reinfeldt "breda lösningar i EU" för att ta emot olika typer av flyktingar och migranter och undvika katastrofer likt den vid Lampedusa.

Sverige är faktiskt ett exempel på att det finns breda legala möjligheter. Vi har arbetskraftsinvandring för dem som söker sig till Sverige att få ett jobb. Vi har kvotsystemet som vi lever upp till, som möjliggör vidarebosättning. Vi har asylsystem som så att säga står redo för prövning. Flera av EU:s medlemsländer har inte detta, eller lever inte upp till sina åtaganden, sade Reinfeldt till TT.

EU-kommissionen föreslog i tisdags en storskalig sjöräddningsinsats för att rädda flyktingliv på Medelhavet. Hur detta konkret ska gå till och finansieras återstår att klara ut, konstaterar Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting- och folkrättsfrågor på svenska Amnesty.

Cecilia Malmström ska ihop med EU:s gränskontrollerande myndighet Frontex och medlemsstaterna organisera insatsen.

Om det är så att Frontex ska få mer resurser för att patrullera mer måste mandatet bli extremt tydligt vad de extra resurserna är till för, säger Madelaine Seidlitz till TT.

Hon frågar sig om det är realistiskt att effektivt kunna övervaka vattnen från Spanien till Cypern och tycker att olika former av lagliga vägar att ta sig till EU och Europa för dem med behov av skydd är en fråga som bör lyftas på dagordningen.

Mer läsning

Annons