Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statoil siktar mot stjärnorna

Annons

Statoil har inlett ett samarbete med amerikanska rymdorganet Nasa. Med hjälp av teknik som används utomjordiskt hoppas olje- och gasgiganten få inspiration till nya metoder för att leta efter det svarta guldet i hav och på land.

Samarbetet mellan Statoil och Nasa ska exempelvis ske om sådant som forskning om superdatorer, utveckling av nya material och verktyg, robotteknik och innovativa sätt att kommunicera.

Fram till och med minst 2018 ska parterna undersöka hur olje- och rymdindustrin kan dra nytta av varandras kunskaper och teknik. Fungerar alltsammans väl, kan projektet komma att förlängas.

Företrädare för Statoil pekar bland annat på hur letandet efter nya olje- och gasfyndigheter har blivit mer och mer tekniskt avancerat. Därför kan det finnas behov av nya lösningar och idéer, där inspirationen kan komma från rymdindustrin och teknik som används utomjordiskt.

Navet i projektet blir laboratoriet JPL i Pasadena, Kalifornien, som drivs av California Institute of Technology (Caltech).

För Statoil är detta en stor möjlighet att få kunskap om teknik som Nasa och JPL utvecklat för ogästvänliga och hårda miljöer, och använda den i de lika krävande miljöer på jorden som man handskas med inom olje- och gasproduktion, säger Lars Høier, koncernens forskningsdirektör.

Statoil investerar motsvarande tre miljarder norska kronor per år i forskning och utveckling.

Mer läsning

Annons