Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statliga miljoner ska stärka äldreomsorgen i Ö-vik

Kommunen kommer sannolikt att få 13 statliga miljoner i extra tillskott till äldreomsorgen.
Det kan ge Örnsköldsvik en permanent utredningshemtjänst.

Regeringen tog 2015 beslut om att göra en riktad satsning på äldreomsorgen. Kommunerna kan söka pengar ur potten – i år 1,9 miljarder – för att öka bemanningen.

Beslutet togs vid halvårsskiftet ifjol och efter det fick Örnsköldsviks kommun 6,7 miljoner i stöd från Socialstyrelsen som hanterar frågan.

I år får kommunen drygt 13 miljoner, om den uppfyller de krav myndigheten satt upp.

– Det tror vi att vi gör, säger Anna-Belle Strömberg.

– Därmed kan vi fortsätta höja bemanningen inom äldreomsorgen.

Än finns inga beslut om hur de 13 miljonerna exakt ska användas, men de kan bland annat gå till utredningshemtjänsten.

– Vår ambition är att den permanentas och vi tror att det blir så, men det finns inget beslut, säger omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S).

Utredningshemtjänsten, med tio personer, inrättades i november på försök. Försöket ska pågå i ett halvår och sedan utvärderas.

– Men vi kan redan nu säga att den fungerar mycket bra, säger Anna-Belle Strömberg.

Utredningshemtjänsten "tar emot" gamla i deras hem efter sjukhusvistelse, i stället för att de skickas till ett korttidsboende. Under 14 dagar görs sedan en utredning av den gamlas behov.

Många gamla uppskattar att få åka hem direkt efter att ha legat på sjukhus och för kommunen blir det i förlängningen en ekonomisk vinst, eftersom hemtjänst är billigare än särskilt boende.

Se också: Mannerström om matlådan: "Finns många dumma politiker som inte fattar hur det känns att vara gammal"