Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statliga jobb försvinner

På tio år har närmare hundra statliga jobb försvunnit från Sollefteå. Nu är lantmäteriet på väg att lämna kommunen och kommunledningen rasar.

För bara ett år sedan lades lantmäteriet i Kramfors ner och personalen flyttades i stället till Härnösand. Ett av argumenten var att det är svårt att rekrytera personal till små enheter. Nu är alltså även kontoret i Sollefteå på väg bort.

Det finns inget formellt beslut fattat. Men planerna är att lägga ner kontor i Norrlands inland och istället samla personal vid några få kontor, vid kusten, varifrån personal vid behov ska resa till förrättningar och möten i inlandet.

Elisabet Lassen (S), kommunalråd och kommunchefen Johnny Högberg är kritiska till planerna. I en skarpt formulerad skrivelse till lantmäteriverkets generaldirektör Bengt Kjellson motsätter de sig planerna.

– Behovet av lantmäteritjänster finns även utanför tätbefolkade kommuner. Mängden invånare är inte det enda som dimensionerar behovet av lantmäteritjänster, skriver de.

I skrivelsen poängteras att det pågår en mängd verksamheter som är under utveckling och förändring just nu.

Särskilt aktuellt i Sollefteå kommun är vindkraftutbyggnad och kraftledningar, översiktsplaner, utbyggnad av telekommunikation och bredband med mera. I allt detta finns behov av lantmäteritjänster.

– En del lantmäteritjänster kan säkert skötas på distans, men mycket sker dock på plats. Allt för få kontor torde innebära långa resvägar för såväl lantmäteriets personal som för medborgarna.

Om kontoret läggs ner är det ytterligare statliga arbetstillfällen som försvinner från Sollefteå. Kommunstyrelsekontoret har tittat på det och kommit fram till att 84 arbetstillfällen i statlig förvaltning försvunnit från Sollefteå sedan 2004.

Under den perioden har antalet jobb i statlig förvaltning ökat med 24 860 arbetstillfällen. Men den tillväxten har enbart skett i större städer. I glesbygden har totalt 1314 statliga jobb försvunnit under perioden.

Lassen och Högberg har skickat en kopia av skrivelsen till bland annat civilminister Ardalan Shekarabi (S), landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) med flera.