Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statkraft polisanmäls

Länsstyrelsen polisanmäler Statkraft, med huvudkontor i Sollefteå, för verksamheten vid Viforsen.
Den statliga myndigheten anser att bolaget inte följt den vattendom som finns angående regleringen av vattenflödet.

Något som enligt länsstyrelsen resulterat i att vattennivån i Ljungan nedströms kraftverket i Viforsen blivit för låg. Så låg att delar av stranden torrlagts så att fiskar dött. Myndigheten menar vidare att även bottenfaunan skadats.

Man hänvisar till hur flödet förändrades den 22 augusti i år. Då gick flödet från 150,6 kubikmeter i sekunden ner till 93,2 kubikmeter i sekunden. En minskning med 38 procent under en timme.

2000 förstördes det instrument som mätte vattenståndet nedströms. Då på grund av höga flöden. Någon ny mätare gjordes inte. Istället bestämde Sydkraft som då ägde kraftverket att ta kontakt med SMHI.

Det metrologiska institutet satte en gräns på vattenflödet till cirka 45 kubikmeter per sekund och dygn. Nu menar länsstyrelsen i den anmälan som är gjord att överenskommelsen med SMHI inte är förankrad av domstol.