Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten saknar strategi för att nå klimatmålet – borde göra som Norge

Svar till Tomas Izaias Englund, politisk redaktör (lib.) ÖA i insändaren Saknas förtroende för den svenska energipolitiken – därför satsas så lite på biodrivmedel publicerad 24 februari.

Du läser slarvigt Tomas. Naturskyddsföreningen har aldrig påstått att kommunala pengar skulle satsas och att kommunen ska leka riskkapitalist med skattepengar. Det är i första hand staten som driver svensk klimatpolitik och ett engagemang i ett svensk bioraffinaderi skulle vara något helt annorlunda.

Vi tar utgångspunkten i att svenska riksdagen har satt upp som mål att Sverige ska vara 80-procentigt fritt från fossila bränslen år 2030. Vår bedömning efter vad som hänt sedan beslutet togs för två år sedan är att staten saknar strategi för att förverkliga målet utan att importera stora mängder utländskt motorbränsle av tvivelaktigt värde som vi nu ser med HVO.

Det är staten som har verktygen i sin hand. De skulle förutom att satsa statliga pengar kunna införa importförbud och som i Norge förbjuda fossila drivmedel 2030. Vad skulle kunna gå fel med en sådan politik? Vi ställer gärna upp och förklarar för dig Tomas hur vi ser på saken.

Naturskyddsföreningens arbetsgrupp för klimat, energi och biobränsle

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel