Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten överklagar Ulvaeusbygget igen

Naturvårdsverket driver musikern och tidigare Abbamedlemmen Björn Ulvaeus byggplaner på ön Furillen öster om Gotland till sin spets, och överklagar ärendet till miljööverdomstolen, skriver Gotlandstidningarna.

Länsstyrelsen i Gotlands län beslutade tidigare att ge markägaren dispens från det rådande strandskyddet i området. Det var landshövding Marianne Samuelsson, som i somras fick sparken av regeringen för sina uttalanden kring ett annat strandskyddsärende, som drev igenom beslutet.

Naturvårdsverket överklagade till miljödomstolen som gick på samma linje som länsstyrelsen och gav klartecken till bygget. Naturvårdsverket menar dock att beslutet strider mot syftet med strandskyddsreglerna och reservatsföreskrifterna samt att det inte finns några skäl för dispens. Om miljööverdomstolen beslutar om prövningstillstånd så behandlas ärendet för sista gången.

Björn Ulvaeus tänker köpa marken och planerar att bygga en studio och bostad i naturreservatet, som bedöms som riksintressant för naturvården.