Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten och kapitalet drabbar samman

Annons

Det blev en drabbning mellan staten och kapitalet på Bankföreningens årsmöte.

Finansinspektionen (FI) och regeringen flaggade för nya krav på bankerna. Maktbolaget Investors ordförande Jacob Wallenberg varnade för att pendeln nu har gått för långt.

Min stora oro som kund och som betydande investerare i Sverige är att politiker i sin ambition att undvika en framtida finanskris har låtit pendeln slå över för långt. Regleringarna riskerar i mina ögon att lägga en våt filt över den ekonomiska utvecklingen, sade Wallenberg.

Enligt Wallenberg blir reglerna en bromskloss som slår till när ekonomin tar fart och alla börjar leta efter kapital samtidigt.

Jag tror inte att det kommer att finnas tillräckligt. Jag tror att det kommer att bli ett stort problem.

Nordeachefen Christian Clausen och SEB-chefen Annika Falkengren var i sina anföranden inne på samma spår.

Sätt stopp för detta nu. Inga fler goda idéer, sade Clausen.

Falkengren, som tog över ordförandeskapet i Bankföreningen i dag, tryckte i sitt tal på att bankerna måste tillåtas vara lönsamma, så att de kan finansiera sig billigare.

Finansmarknadsminister Peter Norman var också uppe i talarstolen. Han deklarerade att svenska storbanker inte bara är för stora utan också har lånat ut alldeles för mycket till hushållen.

När vi nu ser en förutsättning för en stabilare tillväxt framöver är det möjligt och rimligt att göra ytterligare åtgärder för att strama åt den finansiella sektorn, sade han.

Han visade statistik enligt vilken storbankernas tillgångar är drygt fyra gånger större än Sveriges BNP. En annan bild visade hur de svenska hushållens skulder uppgår till motsvarande drygt 170 procent av disponibla inkomster, den sjätte högsta skuldkvoten i EU.

Mer läsning

Annons