Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten och kapitalet bygger elbilar

Staten ska tillsammans med industrin utveckla hybridbilar som kan laddas direkt i vägguttaget.

- Vi vill snabba på utvecklingen av nästa generationens bilar och motorer, säger näringsminister Maud Olofsson.

Investeringen är till en början på 62 miljoner kronor varav 20 miljoner kronor kommer från Energimyndigheten. Saab Automobile och Volvo Personvagnar står för fordonen och Vattenfall för elinfrastruktur och lösningar för laddning av bilarna. Det lilla företaget ETC står för batteriteknik.

Syftet med projektet är att ta fram och demonstrera plug-in hybrider, nästa generations hybridbilar som kan laddas direkt i vägguttaget. En -testflotta- på tio bilar ska finnas klar 2009-2010. Volvo Personvagnar och Saab Automobile tar fram vardera fem bilar.

Enligt Volvo Personvagnars vd Fredrik Arp kan hybridfordonen börja produceras 2012-2013 beroende på efterfrågan. Saab Automobiles moderbolag GM ska ha en hybridbil med den nya tekniken klar för marknaden 2010.

- Vi är här av en anledning, anledningen är att vi känner en oro för klimathotet, men det är också så att det här gänget ser fantastiska möjligheter i att möta det här klimathotet, sade Maud Olofsson när hon presenterade projektet på en presskonferens.

- Ska vi lyckas i det här arbetet med att förändra klimatet så handlar det väldigt mycket om att politiken, industrin och forskningen tillsammans måste sitta i framsätet. Det är vi som ska ratta utvecklingen framöver, det är vi som ska se till att leda det här arbetet gemensamt, sade Maud Olofsson vidare.

Regeringen satsade i höstbudgeten 240 miljoner kronor i forskning i framtidens fordon och motorer.

- Av de här pengarna har vi bestämt oss för att snabba på utvecklingen av nästa generationens bilar och motorer, och vi vet av historien att den här typen av samarbeten har gjort att vi har utvecklat ny teknik, sade Maud Olofsson.PETER CHALLIS/TT