Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten ger vissa en gräddfil

Annons
Justitieminister Morgan Johansson (S).

När tryckfrihetsförordningen fyllde 250 år hyllade politikerna den svenska yttrandefriheten. Nu vill samma makthavare begränsa vanliga människors grundlagsskyddade rättighet att ta del av offentliga handlingar.

Propositionen “Ändrade mediegrundlagar” är framtagen för att anpassa lagstiftningen för digitaliseringens tidevarv. Propositionen innehåller också relevanta förslag för att stärka enskilda människors personliga integritet.

Men är på det hela taget är propositionen djupt problematiskt.

Regeringen nöjer sig inte med att förbjuda olämpliga register över människors privatliv. Även register över offentliga handlingar ska begränsas. Privatpersoner ska fortsatt kunna begära ut handlingar från respektive myndighet och få dem skickade till sig. Men tjänster som tillhandahåller offentliga handlingar digitalt, exempelvis Lexbase, ska dock begränsas – för allmänheten.

Personer med “behov av informationen i sin yrkesutövning” - journalister, forskare och jurister - ska fortsättningsvis kunna använda sig av digitala register över offentliga handlingar. Datainspektionen ska genom delegation i grundlagen avgöra vilka som ska kunna ta del av registren.

Det är här skon klämmer. Vanligt folk ska få sämre tillgång till offentliga handlingar än journalister och akademiker. Makten bestämmer alltså vem som får granska makten. Medan de som inte blir godkända får hålla tillgodo med förra århundradets teknik.

Regeringen motiverar grundlagsändringen med att den personliga integriteten hotas om det är för enkelt för vanligt folk att "snoka på grannen". Men vad medborgarna gör med det som klassats som offentlig handling bör staten inte lägga sig i.

Riksdagspartierna var också överens om grundlagsändringen fram till att Sverigedemokraterna nyligen ändrade sig. Nu pågår en kampanj för att få de andra partierna att byta ståndpunkt. Grundlagsändringen ruckar på en av grundbultarna i svensk demokrati – möjligheten att ta del av information på lika villkor. En över 250 år lång tradition av stark tryck- och yttrandefrihet är värd att bevara.

Kajsa Dovstad

Annons