Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten ger pengar till Hemsö fästning

Härnösands kommun får en miljon kronor i bidrag till Hemsö fästning från Statens maritima museer. Bidraget får användas till museets drift och verksamhet samt till förrådskostnader.

Därmed tryggas troligen verksamheten även i sommar. Stödet kommer att betalas ut efter säsongens slut efter att kommunen gjort en redovisning för hur pengarna har använts.

Den nya museiföreningen på Hemsön fick nyligen avslag på att ta över fästningen på Hemsön. Fortifikationsverket såg ingen möjlighet att överföra ett batteri på Hemsö till den museiförening som redan bedriver viss museiverksamhet kring de militära anläggningarna.

Fortifikationsverket har nämligen inte rätt att överföra en byggnad till annan än en statlig myndighet. En eventuell överföring till Statens fastighetsverk kräver också ett regeringsbeslut.

Militären har heller ingen vilja att ta över verksamheten.

Fortifikationsverket hyr ut fastigheten till försvarsmakten och nu får man vända sig dit. Härnösands kommun blir nu den viktigaste samarbetspartnern i egenskap av huvudman för anläggningen.

Det pågår en utredning om att Länsmuseet Murberget ska bli ny huvudman i framtiden.


OLA THELBERG
070-218 31 09