Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten får betala om vaccinet skadar

Smittskyddsinstitutet rapporterade på torsdagen minskande antal fall av svininfluensa. Minskningen syntes i alla landsting.

Antalet fall som bekräftats i laboratorium vecka 49 var 425 stycken att jämföra med 1 319 veckan före. Det är en nedgång med nästan 70 procent.

Sammanlagt har nu 10 712 fall rapporterats. Inga nya dödsfall konstaterades under veckan.

Spridningen fortsätter att avta i flera länder på norra halvklotet såsom USA, Storbritannien, Kanada, Norge, Finland och Danmark, skriver Smittskyddsinstitutet.

Hög aktivitet råder dock fortfarande i bland annat Ukraina, Ryssland, Moldavien och Centralasien. "Den samlade bedömningen är att den första vågen varit lindrigare än väntat men att det är för tidigt att blåsa faran över."

Staten får stå för alla kostnader om influensavaccinet orsakar skador och tillverkaren Glaxo Smith Kline därav blir stämt.

Det är innebörden av det avtal som staten och läkemedelsbolaget har tecknat och som tidigare var sekretessbelagt. Socialstyrelsen offentliggör nu avtalet sedan kammarrätten beslutat att sekretesstiden för villkoren i avtalet har gått ut.

Av de nordiska länderna är Norge hårdast drabbat av den nya influensan, med 27 dödsfall rapporterade till den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. I Finland har 17 dödsfall rapporterats, på Island 2 och i Danmark 16 - en förhållandevis kraftig uppgång från de 9 fall som fanns registrerade förra veckan.

Enligt en sammanställning från Smittskyddsinstitutet har hittills 18 svenskar, 4 kvinnor och 14 män, dött i svininfluensan i Sverige. De flesta tillhörde någon av de medicinska riskgrupperna men tre var i grunden friska när de drabbades, enligt Smittskyddsinstitutets sammanställning. Två barn har dött, båda tre år. Medelåldern bland de avlidna är 45,5 år och den äldsta var 96.