Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten avkrävs ansvar för lärarlöner

Annons

Staten bör gripa in för att höja lärarnas löner, anser företrädare för LO, Saco och TCO:

Ett engångslyft på tio procent är rimligt för att rätta till dagens missförhållande, skriver de på debattplats i Dagens Nyheter.

Fram till 1970 var lärarna välbetalda och då var staten arbetsgivaren, sedan 1991 är kommunerna det. Skribenterna tycker inte att det är hisnande dyrt att återställa lärarnas lönenivå efter ett par decenniers nedgång: fem miljarder.

Staten hade ansvaret för lönenedpressningens första årtionde, skriver de fackliga företrädarna. Därför är det inte orimligt att staten betalar vad det kostar att rätta till missförhållandena.

Höjningen av lärarlönerna skulle kunna ske genom att staten räknar upp statsbidraget till kommunerna, som sedan får fördela pengarna efter förhandlingar med lärarfacken.

Lärarnas riksförbund välkomnar förslaget.

"Det är unikt och viktigt att företrädare för de fackliga centralorganisationerna sätter ner foten i den ohållbara situation som lärarlönerna befinner sig i, men det visar också hur allvarlig lönekrisen är för lärarna i grundskolan och gymnasieskolan", skriver ordföranden Metta Fjelkner i ett pressmeddelande.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har stora betänkligheter inför förslaget att staten skulle gå in med riktade pengar till löner inom kommunernas ansvarsområde.

Jag tycker det är intressant att tre företrädare för centralorganisationer argumenterar för ökad statlig inblandning i lönesättningen. Men jag är tveksam till det. Det känns inte bra, vad blir nästa steg? Det kan ju finnas andra grupper som man skulle kunna blanda sig i lönesättningen för, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation. Jag tror man ska hålla på sina respektive ansvarsområden, och skulle man överhuvudtaget komma i en diskussion om detta, då fick man nog väldigt noga fundera över hur det skulle göras så att det inte blev en direkt inblandning i lönesättningen, säger hon.

SKL ser också andra problem med att staten skulle gå in med ett engångslyft.

Även om staten skulle gå in och göra en sån här sak så ligger ju kostnaden år två, tre och framåt i kommunernas knä, säger Ingela Gardner Sundström.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill inte kommentera förslaget.

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, ser positivt på att utbildningsminister inte vill uttala sig.

Jag tolkar hans tystnad som att han på allvar överväger det här förslaget och det är jag mycket glad för, säger hon.

Lärarförbundet tycker det är bra att de tunga fackliga företrädare som står bakom artikeln slår fast att staten bär ansvar för att lärarnas löner släpat efter.

Jag tror det är oerhört viktigt och det betyder att det är två parter som måste ta ansvar, säger Eva-Lis Sirén.

Hon tolkar förslaget som att det innebär att staten ska gå in med en tioprocentig löneökning till lärarna permanent.

Som jag läser det handlar det om en nivåhöjning över tid, säger Eva-Lis Sirén.

Mer läsning

Annons