Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startskott för Alliansens valarbete

Den borgerliga alliansen tillsätter nu tio arbetsgrupper för att utveckla sin politik inför valet.

Tanken är att arbetsgrupperna även ska bjuda in utomstående experter för att ta fram sina förslag.

Deras uppgift är att ta fram genomarbetade förslag för nästa mandatperiods agenda. De ska också peka ut vad som är angeläget att genomföra direkt efter valet och vad som ska göras på sikt, sade FP-ledaren Jan Björklund.

Enligt Björklund ska sedan gruppernas förslag granskas av ekonomiarbetsgruppen som bedömer om de är realistiskt beräknade. Därefter tar partiledarna över och bestämmer vad som ska vara med i valmanifesten.

Tvistefrågor denna gång väntas bland annat bli arbetsrätten och familjepolitiken samt tidpunkten för när värnskatten ska slopas.

Förra gången tillsattes arbetsgrupperna två år före valet. Denna gång blir förberedelsetiden betydligt kortare. Men det räcker gott, anser partiledarna, eftersom de nu är mer samkörda och har blivit duktigare på att lösa svåra frågor. Arbetsgrupperna ska vara klara med sitt arbete om ett halvår. Då tar partiledarna över för att förhandla fram ett gemensamt valmanifest.

Nästa års val kommer att handla mycket om regeringsfrågan, vilket regeringsalternativ som är bäst förberett, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Politikområdena som grupperna ska arbeta med är utbildning, hälso- och sjukvård, rättsväsende, miljö- och klimat, entreprenörskap och hållbar tillväxt, jämställdhet, familjepolitik, äldrepolitik, kultur- och idrottspolitik samt utrikes- och försvarspolitik.