Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Start för utbyggnad av friskolan i Docksta

Den 16 april kom Jonas Hörnfeldt med sin grävmaskin till Dockstaskolan. Hans uppgift var att gräva en provgrop, där den nya byggnaden skulle stå. Han skulle gräva gropen för att se om marken hade den beskaffenhet som behövdes för att gjuta en bottenplatta. Markbeskaffenheten befanns vara bra, så det första nålsögat var avklarat, och det går att börja gjuta bottenplattan.

Det här hade i alla fall inte jag kunnat tänka mig 2013, när kommunen lade ner Dockstaskolan och Docksta friskola startade, att man sex år senare skulle vara tvingad att bygga ut både grundskola och förskola. Man har helt enkelt vuxit ur kostymen – barnantalet har ökat - och detta i en avfolkningskommun.

Grundritningarna har Skidstahus gjort efter personalens önskemål, men det är fortfarande en hel del pappersarbete kvar. Flera konsulenter ska komplettera ritningarna inom var sitt specialområde.

Det här berättar Hans-Erik Näslund – DBTK:s starke man – under ett telefonsamtal. Han berättar vidare att man har fått Leif Bergström, Käxed, som projektledare för nybygget. Leif är sedan 2,5 år Vibyggeråbo, efter det att han jobbat större delen av sitt liv hos Skanska. Fantastiskt att Leif ställer upp för bygden som relativt nyinflyttad. Det torde bli en hel del att göra framöver.

Själva huset kommer Skidstahus att bygga i block, som kommer att monteras på plats. Byggstarten beräknas ske i maj och går allt enligt planerna, ska själva huset vara uppe till semestrarna. Hans-Erik hoppas att det ska vara inflyttningsklart någon gång till årsskiftet.

Hans-Erik hoppas att inte covid-19-epidemin ska försena bygget. Det är ju mycket som är ovisst inför framtiden i allmänhet och sommaren i synnerhet.

För Vibyggeråborna betyder besöksnäringen mycket, eftersom turismen har ökat markant de sista åren. 40-miljonerssatsningen runt Skuleberget blir en bra startplatta för vidare utveckling. Får man nu liften vid Skuleberget klar 1 juni 2021, kan man tänka sig ett uppsving för turistnäringen.

Som en följd av coronavirusets inverkan på turistnäringen går också Region Västernorrland, Höga Kusten Destinationsutveckling och Höga Kusten Turism in med stöd för att få turistnäringen att överleva. Några av entreprenörerna är optimistiska och tänker satsa på att förbereda utökad verksamhet runt Skuleberget. Men mer om detta i en senare Nära-artikel. Det blir en helt egen artikel med tankar och idéer om vad man planerar för verksamheten runt Skuleberget.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel