Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkare krona

Kronan stärktes och räntorna gick åt olika håll på fredagen.

Konjunkturinstitutet (KI) ser tecken på ljusning i ekonomin och att konjunkturen har bottnat. Förklaringen är skattesänkningar och låga räntor. Men framför allt på att den förlamade internationella konjunkturen har börjat stärkas.

Nu har vi haft två kvartal när BNP ökar och vi räknar nu med högre tillväxt än vi tidigare trodde, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén till TT.

Men även om konjunkturen inte längre förvärras så tar det tid innan den ännu försiktiga tillväxten ger några nya jobb, tror Dillén.

Det tyska affärsklimatet har förbättrats i december, enligt det tyska ekonomiska institutet Ifo. Indexet för affärsklimatet steg från 93,9 i november till 94,7 i december, vilket var något högre än ekonomernas förväntningar.

Räntan på den tioåriga statsobligationen föll med 0,02 procentenheter till 3,22 procent. Räntan på den tvååriga statsobligationen steg med 0,01 procentenhet till 1,64 procent.

Kronan stärktes mot euron med två öre till 10:42 kronor. Mot dollarn stärktes kronan med ett öre till 7:26 kronor.

Tioårig statsobligation: 3,22 procent (3,24).

Tvåårig statsobligation: 1,64 procent (1,63).

Euro: 10:42 kronor (10:44).

Dollar: 7:26 kronor (7:27).

TCW-index: 137,42 (137,76).

Siffrorna inom parentes anger räntor och valutor vid stängningen föregående handelsdag. Ju lägre TCW-index, desto starkare krona.