Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka reaktioner på Bildt-uttalande

Annons

Miljöpartiet (MP) reagerar starkt på utrikesminister Carl Bildts Twitter-uttalande på lördagen om den avlidne tidigare israeliska premiärministern Ariel Sharon.

Bildt skrev om "en stor israelisk ledare" samt en "briljant militär befälhavare, men också en vis statsman som insåg vikten av fred."

Mehmet Kaplan, MP:s gruppledare i riksdagen, pekar i stället på Sharons indirekta delaktighet i massakrerna på palestinier i flyktinglägren Sabra och Shatila i Libanon 1982 - och kritiserar Bildt.

När det här är så väl känd och spridd kunskap: att vår utrikesminister gör ett sådant här uttalande på sitt officiella Twitterkonto, det är ingenting annat än väldigt, väldigt tragiskt, säger Kaplan till TT.

Kaplan säger också att Sharon cementerat klyftorna mellan israeler och palestinier och anser att han var allt annat än en fredssökande politiker. Uttalandet från Bildt, som annars brukar vara balanserad, är mycket märkligt, tycker Kaplan.

Det här är mycket, mycket underligt. Bedrövligt, helt enkelt, att han agerar på det här sättet.

Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, ser uttalandet som anmärkningsvärt och "djupt provocerande".

Han hyllar en person som är ansvarig för omfattande massakrer på palestinier. En person som öppet förespråkat fördrivning av hela det palestinska folket, säger Linde enligt Svenska Dagbladets nätupplaga.

Linde menar att Bildts uttalande skadar Sveriges trovärdighet gentemot palestinierna. Linde undrar även om övriga borgerliga partier delar Bildts uppfattning.

Är det här de fyra borgerliga partiernas syn på Ariel Sharon?, frågar Linde.

Mer läsning

Annons