Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka protester mot vindkraft

Protester mot och synpunkter på den planerade vindkraftsutbyggnaden i Näsåkersområdet har en längre tid strömmat in till samhällsbyggnadsnämnden.

I vindkraftprojektet Fängsjö/Storsjöhöjden utanför Omsjö i Näsåker planeras drygt 200 vindkraftverk inom ett område av cirka 70 kvadratkilometer. Verken kommer att vara upp till 210 meter höga och blir därmed de högsta i Sverige. Omsjö är ett gammalt och mycket populärt fritidshusområde och bland de boende är oron stor för att utbyggnaden ska förstöra landskapsbilden och dessutom påverka miljön vad gäller buller och ljus.

Såväl fast boende som fritidsboende har tidigare hört av sig med kritiska synpunkter. Nu har bygdens lokala råd gjort detsamma.

"Detta område är Sollefteå kommuns största fritidsområde. Att nu genom vindkraftutbyggnad göra detta rekreationsområde till ett industriprojekt på denna nivå motsätter vi oss starkt", skriver lokala rådet.

Från många håll har det under de senaste månaderna också ställts krav på en ny översiktsplan i Sollefteå kommun. En sådan ska egentligen förnyas vart fjärde år. I Sollefteå gjordes det senast 1990. Det finns alltså ingen aktuell översiktsplan. Samhällsbyggnadsnämnden delar helt åsikten och har faktiskt vänt sig till kommunstyrelsen eftersom det är den högre instansen som ansvarar för detta.

Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har så smått också börjat. En styrgrupp med ledamöter från kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden har utsetts. Men därifrån till en färdig plan är det långt. Först om två år räknar man med att den ska kunna vara klar.

Fram till dess är det den gamla som gäller och samhällsbyggnadsnämnden poängterar också att vid större satsningar på fler än sex vindkraftverk är det länsstyrelsen som fattar beslut om tillstånd.