Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark start på julhandeln

Flera butikskedjor vittnar om en stark start på julhandeln. Bland annat leksaker och kläder säljer bättre än i fjol.

Men även alternativa julklappar - som getter och åsnor till behövande - tycks bli allt populärare.

Under fredag-lördag var det riktigt bra handel. Så jag tror att julhandeln blir bra, den kommer att bli bättre än föregående år, säger klädkedjan MQ:s vd Johan Elfner.

Konkurrenten H & M rapporterar att försäljningen i koncernen som helhet ökat med cirka 11 procent under de två första veckorna i december. Top-Toy, med leksakskedjorna BR och Toys R Us, är en annan detaljhandelsjätte som gläds åt utvecklingen hittills i december.

Julhandeln började på riktigt i fredags. Vi hade en väldigt, väldigt bra fredag och helgen blev också strålande. Så vi är förhoppningsfulla, säger försäljningsdirektören Jan Nyberg, som räknar med en omsättningsökning på cirka fem procent i december.

Även varuhuskedjan Åhléns och bokhandelsjätten Akademibokhandeln hör till dem som tror på en starkare julhandel än i fjol.

Vi är optimistiska. Vi har satsat väldigt hårt, vi har ett större antal författarträffar och sådant än vad vi någonsin har haft tidigare. Så vi bedömer att det här kommer att bli en bra jul, säger Akademibokhandelns vd Ulf Lindstrand.

Men alla julklappspengar kommer inte den traditionella handeln till del.

Actionaid hör till de allt fler organisationer som säljer så kallade biståndsgåvor. Mottagaren av julklappen får nöja sig med ett gåvokort, själva gåvan går till en fattig i tredje världen. Hittills i år har organisationen sålt över 8 500 biståndsklappar, varav cirka 3 000 getter, 1 350 åsnor och 1 050 kycklingar. Men Catrin Rising på Actionaid poängterar att den verkliga julruschen återstår:

Många köper det här som en sista-minuten-present.

Handelns Utredningsinstitut (HUI) räknar med att julhandeln, det vill säga detaljhandelns omsättning i december, i år landar på 61,3 miljarder kronor. Det blir i så fall en ökning med 1,8 miljarder eller 3,0 procent jämfört med december 2008 - och rekord för fjortonde året i rad.